Северният полюс се измества към Сибир :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
178
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Земният магнитен Северен полюс – северът, към който компасите сочат, напуска канадския арктически архипелаг и се придвижва към руския снежен Сибир с над 55 км годишно.

Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ обновява локацията на магнитния Северен полюс на всеки 5 години, но сегашното обновяване е направено близо една година предсрочно, съобщава БГНЕС. Това се налага, защото „северът“ е започнал да се движи по-бързо.

Това става ясно от изследването на Националната агенция за океанските и атмосферни изследвания и Британския геологичен институт.

Обновяването на световния магнитен модел се прави, за да е сигурно, че навигационните системи са в крак с промените в земното магнитно поле.

По-бързото движение на полюсите бе потвърдено от геофизика Арнауд Чулият от Колорадския университет, който е един от водещите автори на доклада за обновяването на световния магнитен модел.

Според него настоящото движение е „доста бързо”.

По-рано от списание „Нейчър“ цитира геомагнетолога Фил Ливермор, който смята, че положението на Северния полюс може да бъде „управлявано от две големи магнитни полета”, разположени между Канада и Сибир.

„Изглежда сибирското поле печели състезанието”, добавя той.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари