Хладилници

1
251
Добави коментар

Хладилникът е може би най-важният и незаменим уред във всяка кухня. Той не е просто елемент от помещението, в който държим голяма част от храните и напитките си. Можем да кажем, че хладилниците са средство, позволяващо ни да съхраним по най-добрия начин свежестта, отличното състояние и вкусовите качества на закупените продукти. Без тях настоящият ни начин на хранене и дори на живот би бил абсолютно немислим. Какво още обаче трябва да знаете за хладилника? В този текст ще ви запознаем с видовете хладилници, налични в момента на пазара, както и критериите, по които можете да изберете най-подходящият от тях за вашата кухня. В допълнение, ще получите и няколко полезни съвета относно подреждането на различните храни и правилното почистване на хладилника с оглед пълноценното му функциониране. 

Хладилници – SBS

Няколко са видовете хладилници, които са популярни сред потребителите и често могат да се видят в дома. Основният критерий за тяхната класификация са броят и разположенията на отделенията и камерите. И все пак всяка една от групите хладилници си има свои собствени отличителни черти и характеристики. В следващите редове ще научите повече за основните видове хладилници и особеностите им:

1. SBS (Side-by-Side) хладилници – започваме с тази група хладилници, защото са доста модерни и притежават множество функции. Какво представляват Side-by-Side хладилниците? Те имат две врати, отварящи се в противоположни посоки. Разполагат с голям брой камери, чието разположение е различно в зависимост от съответния модел на хладилника. За да разберете по-добре, ще ви дадем един прост пример с фризера. При част от моделите Side-by-Side хладилници той се намира отстрани и заема половината от ширината на вратата. Има обаче и други модели, при които фризерът е разположен отдолу и продължава по цялата ширина на вратата. В групата Side-by-Side влизат хладилници с наистина голям капацитет и разнообразие от функции. Съответно и цените им са доста по-високи от обикновените модели хладилници с една врата. Поради тези причини Side-by-Side хладилниците се използват предимно в различни ресторанти и заведения, както и в големи домакинства.

2. Комбинирани хладилници с фризер – може да се каже, че моделите от тази група са най-популярният вид хладилници по настоящем. Разделението им на хладилна част и фризерно отделение ги прави богати на свойства и функции. В същото време те се предлагат на цени, достъпни за по-голямата част от потребителите. Което означава, че за разлика от Side-by-Side хладилниците, могат да се срещнат в множество домакинства. Обикновено при този вид хладилници фризерът е разположен в долната част на уреда, като съотношението между хладилна част и фризерно отделение възлиза на 3 към 1.

3. Хладилници с горна камера – има няколко разлики между тази група хладилници и обикновените такива с вградена камера, които ще споменем в следващата точка. Камерата отново се намира в горната част на хладилника, но тя не е вградена и достигането до нея става чрез отделна врата. Хладилниците с горна камера са предпочитани от много хора заради по-големия им обем в сравнение с обикновените такива.

4. Хладилници с една врата – ето че стигнахме и до тази група уреди, които по-често се наричат „обикновени хладилници“. Кои са основните характеристики на хладилниците с една врата? В повечето случаи те са ниски и тесни и разполагат с малка вградена камера, намираща се в горната част на уреда. Като цяло може да се каже, че това са най-опростените хладилници по отношение на дизайн, свойства и функции. В същото време обаче са доста подходящи за домакинства, които не разполагат със значителен бюджет или пък нямат нужда от особено големи хладилници за съхранение на своите храни и напитки.

Хладилници с една врата от Техмарт

 

Разбира се, основен критерий за избор на хладилник си остава класификацията, която ви представихме по-горе. Повечето потребители правят своя избор на база на това дали конкретният хладилник е обикновен, с горна камера, с фризер или пък от типа Side-by-Side. Има обаче и други критерии, които е добре да се вземат под внимание при покупката на нов хладилник. Те са свързани с неговата ефективност, устойчивост във времето и притежание на допълнителни функции и екстри. Нека да видим накратко няколко критерия, които ще ви помогнат много в процеса на избор на хладилник:

– енергиен клас – хладилниците по принцип са разделени на няколко енергийни класа. С най-висока енергийна ефективност са хладилниците от клас A+++, едно ниво по-надолу – A++, след това A+, A и т.н. Така че ако си търсите хладилник, който да е икономичен по отношение на изразходваната електрическа енергия, най-добре е да се насочите към уредите от клас A+++. Имайте предвид обаче, че за тях ще трябва да платите сравнително по-висока цена.

– капацитет на замразяване – може би не всички от вас са запознати с тази характеристика на хладилниците. Най-просто казано, капацитет на замразяване означава количеството продукти, чиято температура може да се намали от стайна до минималната температура на фризера в рамките на едно денонощие (или 24 часа). Когато говорим за хладилници, които ще се използват в дома, обикновено капацитет на замразяване до 10 кг е напълно достатъчен.

– най-ниска температура на фризер – това пък е най-ниската температура, която фризерът на хладилника е способен да поддържа в стандартен режим. Характеристиката се отбелязва със звездички, като една звездичка отговаря на -6 градуса. Колкото повече звездички има, толкова по-ниска температура може да поддържа фризерът на хладилника. Тоест две звездички означават -12 градуса, три звездички – -18 градуса и т.н.

– допълнителни функции и екстри – съвременните модели хладилници се предлагат с допълнителни функции и екстри, чиято цел е да осигурят повече удобство и комфорт на потребителя. Една такава екстра може да бъде наличието на специален филтър, който да извършва циркулация на въздуха в хладилника и да премахва потенциални нежелани миризми. Някои модели хладилници имат вентилатор, осигуряващ бързо охлаждане на топлите продукти и възстановяване на температурата след отваряне на вратата. Интересна е и т.нар. функция „ваканция“, представляваща всъщност енергоспестяващ режим за периоди, през които хладилникът няма да се използва. В подобен режим хладилникът поддържа достатъчно ниска температура за запазване на намиращите се в него хранителни продукти и предотвратяване възникването на мухъл и неприятни миризми.

Хладилници – подреждане на продуктите от Техмарт

 

И сега дойде времето и за няколко полезни съвета. Първата порция от тях е свързана с правилното подреждане на хранителните продукти в хладилника с оглед запазване на тяхната свежест и вкусови качества. Не бива да се забравя, че вътре има различни температурни зони, които са предназначени за точно определен тип продукти. Ето какво имаме предвид:

– врата – тъй като тя е най-топлото място в хладилника, на нея трябва да се слагат единствено трайни и добре запечатани продукти. Като примери ще посочим газираните напитки, соковете и консервите.

– горни рафтове – предвид, че топлият въздух в хладилника се издига нагоре, те също не са особено подходящо място за продукти, които има риск да развалите. Затова слагайте на тях по-скоро храни, приготвени за консумиране през следващите 3-4 дни (отворено кисело мляко, остатъци от ястия и т.н.).

– средна част – на средните рафтове температурите са значително по-ниски. В този смисъл те са подходящи за яйца, млечни продукти и някои деликатесни меса. – ниски рафтове – най-студеното място в целия хладилник. Слагайте на ниските рафтове уязвимите откъм разваляне продукти. Такива са например суровите меса, рибата и другите морски дарове.

– чекмеджета – чекмеджетата на хладилника по принцип са предвидени основно за плодовете и зеленчуците. В тях са налице влажни условия, които спомагат за запазване здравината и свежестта на любимите ни източници на витамини.

Хладилници – стъпки за почистване на хладилници от Техмарт

 

Хладилниците трябва да бъдат почиствани редовно, ако не искате да се превърнат в източник на проблеми от хигиенно и дори здравословно естество. Не забравяйте, че все пак в тях държите храната, която предстои да консумирате. С оглед предотвратяване на процесите по възникване на мухъл, плесен и вредни бактерии, ви предлагаме няколко лесни стъпки за почистване на хладилника:

Хладилници – няколко стъпки за почистване

1. Предварителна подготовка – в случаите, когато ще се прави основно почистване на хладилника, изключването на уреда от електрозахранването е неизбежно. Така че планирайте няколко дни предварително процедурата. По този начин ще избегнете пазаруването на нетрайни храни, които да се чудите къде да оставите по време на почистването.

2. Изпразване на хладилника – преди да започнете с почистването на хладилника, разделете намиращите се вътре продукти на две групи. Тези, които все още имат срок на годност, поставете на друго хладно място. Всички останали стари и развалени храни директно изпратете в коша.

3. Отделяне на подвижните елементи – в случая имаме предвид всички прегради на вратата, чекмеджета, кошнички, откачащи се рафтове и поставки. Оставете ги в мивката, за да се погрижите за тях по-късно. Това значително ще улесни цялостния процес по почистване на хладилника.

4. Почистване на вътрешността – вместо да давате пари за скъпи и съдържащи вредни химикали препарати, направете си един домашен разтвор, който ще ви свърши чудесна работа. За целта комбинирайте три съставки в общо взето еднакви количества: хладка вода, оцет и сода за хляб. Натъркайте с получената смес цялата вътрешност на уреда. След това просто забършете с влажна кърпа и сте готови.

5. И отново подвижните елементи – сега вече идва време да се погрижите и за подвижните части, които сте оставили да се накисват в мивката. Изтъркайте ги внимателно с помощта на една обикновена гъбичка за миене на чинии и малко веро. Накрая ги изплакнете и оставете да изсъхнат.

6. Външна част – не пропускайте почистването на външната част на уреда. Повечето хладилници имат външен компресор. И за да работи ефективно този компресор, той трябва да бъде почистен от натрупания прах. Най-добре използвайте за целта прахосмукачка, която ще засмуче всичко. А останалата външна част почистете с парцал и домашно приготвен препарат и впоследствие забършете с микрофибърна кърпа.

7. Нежелани миризми – в края на процеса може да ви се наложи да се погрижите и за тях. Содата бикарбонат е най-простото и ефективно решение на проблема с неприятните миризми. Изсипете я в малка купичка и поставете в хладилника. Впоследствие сменяйте купичката всеки месец и нежеланите миризми постепенно ще изчезнат.

Хладилници – качество и изгодни цени

В магазини Техмарт можете да намерите хладилници на водещите световни производители – LIEBHERR, Samsung, LG, Whirlpool и др. Имаме модели от всички ценови класове, които са съобразени с възможностите на масовия потребител. А промоционалните ни цени и специални празнични предложения ще позволят на всеки да се сдобие с висококачествен хладилник на най-изгодна цена.

 

Видове хладилници

Как да изберем подходящия хладилник?

Подреждане на продуктите в хладилника

Няколко стъпки за ефективно почистване на хладилника

Хладилниците на Техмарт – качество и изгодни цени