Рогозин обеща на Путин 45 ракетни полета през 2019-та

1
151
Добави коментар
redbul80
redbul80

6 февруари 2019 г. 19:00 ч. Руският президент Владимир Путин се срещна с ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин. На срещата бе обсъдено състоянието на руския ракетно-космически отрасъл и плановете за неговото развитие. Стенограмата можете да прочетете на руски на сайта на Кремъл, а приличен превод на английски има на сайта Параболик арк.

Най-важните акценти са следните: изпитанията на новите руски ракети „Ангара“ трябва да бъдат възобновени тази година. Ще бъдат изпратени шест ракети „Протон-М“ към Байконур, с което Русия иска да покаже, че връща позициите си на пазара на тежкотоварни изстрелвания. Но може би най-значимото от изказването на Рогозин е че са планирани 45 ракетни изстрелвания. 

Не закъсняха реакциите по темата от космическите експерти. „Ако Русия изстреля 45 орбитални ракети тази година, аз ще си купя батут и ще нарисувам на него логото на Роскосмос. Руснаците имаха 22 полета през 2018-та. Вече е 6-ти февруари, а са постигнали нула през тази година“, съобщи журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника.

Наблюдателни читатели обаче побързаха да отговорят, че по всяка вероятност не става въпрос за 45 орбитални полета. Дори не иде реч за суборбитални научни мисии като на Върджин Галактик или Блу Ориджин. Вероятно към статистиката ще бъдат добавени полетите на балистичните ракети „Сармат“ и „Ярс“, които се произвеждат от подзвено на Роскосмос. 

Така че, ако не друго, очаквайте през настоящата година още заглавия за ултра-мега-гига свръхзвукови ракети. 

На снимката: Руският президент Владимир Путин се срещна с Рогозин. Фото: Кремъл