Пържени храни са свързани с повишен риск от смърт сред по-възрастните американски жени

1
205
Добави коментар
stupid
stupid

Американско проучване публикувано в The BMJ  стига до извода, че редовното ядене на пържена храна е свързано с повишен риск от смърт по различни причини.

 

Храни като пържено пиле, пържена риба и пържени миди (скариди и стриди) са свързани с по-висок риск от смърт, свързан със сърцето, особено сред по-младите жени в проучването (на възраст 50-65 години).

 

Учените са събирали данни с въпросници, за да оценят хранителния режим на 106 966 жени на възраст от 50 до 79 години, между 1993-1998 г. и са били проследени до февруари 2017 г. (средно индивидуално ниво на проследяване 17,9 години).

 

През това време са възникнали 31 588 смъртни случая, включително 9 320 смъртни случая, свързани със сърцето, 8 358 смъртни случая от рак и 13,880 по други причини.

 

След като са взели под внимание влиянието на фактори като начин на живот, цялостно качество на храненето, ниво на образование и доходи, учените са установили, че редовното консумиране на пържени храни е свързано с повишен риск от смърт по различни причини, и по-специално смърт, свързана с заболявания на сърцето. Яденето на една или повече порции на ден води до 8% по-висок риск в сравнение с тези, които не ядат пържена храна.

 

Една или повече порции пържено пиле на ден се свързва с 13% по-висок риск от смърт от различни причини и с 12% по-висок риск от смърт, свързана със сърцето, в сравнение с неконсумиращите пържена храна.

 

По същия начин една или повече порции пържена риба/миди на ден е свързано с 7% по-висок риск от смърт от различни причини и с 13% по-висок риск от смърт, свързана със сърцето, в сравнение с неконсумиращите пържена храна.

 

Но учените не са открили доказателства, че консумирането на пържена храна е свързано със смъртта, свързана с рака.