Причини за суха кожа и начини за подобряване на вида ѝ

1
136
Добави коментар
borola
borola

Студеният въздух и ниските температури през зимата са едни от най-честите причини за суха кожа. Как да се погрижим за здравето на кожата си през всеки сезон – научете в следващите редове.

Основни причини за суха кожа на ръцете

Изсушаване на кожата на ръцете е проблем, който се случва почти на всеки от нас. Усещането е неприятно, като често е свързано със сърбеж и зачервяване. При изсушаване, кожата става по-податлива към факторите на околната среда – слънце, студ, вятър, и съответно на възпаление. Освен агресивните метеорологични условия, ежедневните ни навици също вредят на кожата на ръцете. Основните причини за суха кожа на ръцете са:

честото миене на ръцете с агресивни сапуни
пране на ръка
плуването в прекалено хлорирани басейни

Фактори, които изсушават кожата на петите

Сухата и груба кожа на петите е досаден проблем, който ни притеснява особено силно когато наближи лятото.
Обикновено виновни са факторите на околната среда. През зимния сезон кожата се изсушава повече от обикновено. Това е причина за напукване и удебеляване в долната задна част на ходилата. През лятото, факторите, които дехидратират кожата на петите са силното слънце и сухият въздух. Допълнително, когато ходим боси и кракът е в непосредствено съприкосновение с подметката, се създава триене, което увеличава загрубяването на кожата. В най-лошия случай, кожата придобива жълтеникав или червен цвят, като освен това видимо се удебелява.

Причини за суха кожа на лактите

Сухата кожа на лактите е често срещано явление, което е двойно по-неприятно през летния сезон, когато тази част от ръцете е открита. И тъй като летният сезон предстои, е важно да се отървем своевременно от този проблем. Може би се чудите на какво се дължи този кожен проблем и как да го преодолеете?

Съществуват няколко основни причини за суха кожа на лактите:

сухият въздух в затворените помещения
хормонален дисбаланс по време на бременност и менопауза
диабет – дехидратацията на организма може да доведе до изсушаване на кожата
понижен прием на витамини, от които пряко зависи производството на естествени мазнини
нежелани ефекти, свързани с употребата на медикаменти
понижено овлажняване на кожния участък
носене на дрехи от материи, които дразнят кожата
псориазис
екзема
ихтиоза – заболяване, придобито по наследство, на което се дължи сухата и лющеща се кожа в резултат на нарушена кератинизация

5 ефективни метода за справяне със сухата кожа

Избягвайте продължителното миене и къпане с гореща вода. Специалистите препоръчват душовете да са по-кратки и задължително с хладка вода (около 38 градуса). В противен случай кожата се изсушава прекалено много, поради отмиване на естествения ѝ себум.
Внимавайте с климатиците – сухият въздух в затворените помещения е една от най-честите причини за изсушаване на кожата. Той буквално „издърпва“ влагата от нея.
Заменете твърдите сапуни с балсами или течни сапуни за ръце. В повечето твърди сапуни се съдържат агресивни съставки, които допълнително изсушават кожата. Специалистите съветват да се използват по-меки миещи средства, под формата на балсами или течни сапуни за ръце, които не съдържат консерванти и ароматизатори.
Забравете за прането на ръка. Перилните препарати действат пагубно на кожата на ръцете, тъй като в състава им са включени вещества, които имат силно изсушаващо действие.
Използвайте подходяща дермокозметика, която хидратира, успокоява и заздравява кожата.

Ефективна хидратация за суха кожа – погрижете се за здравето на дермата през всички сезони

При суха кожа на ръцете, петите, лактите или друга част от тялото, като първи избор специалистите препоръчват употребата на ДжинДжира Цинк Пиритион/GinGira® Zinc Pirithione. Продуктът е с доказан ефект, като едновременно успокоява, овлажнява, омекотява и подобрява еластичността на кожата.

ДжинДжира Цинк Пиритион съдържа цинк пиритион, хидратанти и емолиенти. Хидратантите и емолиентите в състава на ДжинДжира Цинк Пиритион имитират водно-липидната мантия на кожата и действат като естествен овлажняващ фактор. Емолиентите предотвратяват загубата на вода, омекотяват и успокояват кожата.

Иновативната форма на ДжинДжира Цинк Пиритион – специална емулсия във вид на спрей, позволява лесно и безпроблемно нанасяне върху кожата. Не на последно място, добре е да знаем, че ДжинДжира Цинк Пиритион е подходяща, както за възрастни, така и за деца.

Преди употреба, флаконът трябва да се разклати и кожният участък да се напръска с равномерен тънък слой. Ако е необходимо, ДжинДжира Цинк Пиритион се втрива в кожата. Прилага се до 6 пъти дневно. Може да се използва продължително време. Не съдържа консерванти, оцветители и ароматизатори и не предизвиква нежелани ефекти.

Преглеждания:
4