Да се предпазим от грип и ОРВИ!

1
178
Добави коментар
biomall
biomall

Какво да правим, за да не ни застигне грипът?

Големият брой инфектирани и заболели от ОРВИ и грип обикновено означава сезонна епидемия. Високото ниво на заболеваемост от тези вирусни патологии е свързано с изключително лесното разпространение на вирусите на места, където са събрани много хора (на работа, в градския транспорт, в семейството и т.н.) и с абсолютната липса на профилактика за разпространението на вирусите чрез въздуха. Най-много към сезонно заболяване са предразположени хората от така наречените рискови групи: децата, по-възрастните хора, болните с различни видове имунодефицити, с белодробни заболявания, болести на бъбреците, захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания. Острите вирусни инфекции и грипът „подкопават“ постепенно сърдечно-съдовата система на човека. При тежко протичане често възникват необратими увреждания на тази система, които предизвикват заболявания на сърцето и съдовете.

Как става заразяването?

Вирусите се предават много лесно. Най-разпространеният начин за предаване на инфекция е въздушно-капковият. Възможно е (макар и много по-рядко) да се предадат по битов път – например заразяване чрез средства за лична хигиена (като кърпи и подобни).

При кашлица, кихане, разговор от носоглътката на болния или вирусоносителя се изхвърлят частици слюнка, слуз, секрети с болестотворна микрофлора, включително и с вируси. За кратко време около болния се образува заразена зона с максимална концентрация на аерозолни частици. Частиците с размери повече от 100 мкм се утаяват бързо. Разстоянието,  на което се разпръскват, обикновено не е повече от 2-3 метра.

Степента на концентрация на вирусите и времето им на пребивание във въздуха зависят първо от големината на аерозолните частици. Последното се определя от силата и честотата на физиологичните актове – кихане, кашляне, говорене. Тези данни потвърждават нагледно необходимостта от конкретна санитарна пропаганда за съблюдаване на елементарни хигиенни правила от страна на болните от грип и остри респираторни вирусни инфекции. Болният трябва да се убеди да киха със закрита с ръка уста, тъй като така количеството разпръснати във въздуха аерозолни частици може да бъде намалено с 10-70 пъти, а това значи, че концентрацията им във въздушната среда ще се понижи.

След заразяване вирусните частици се прикрепят към епителя на дихателните пътища. Обикновено клетките на лигавицата на носа, гърлото и респираторния тракт „измитат“ вирусите, като така предотвратяват инфектирането. Но в някои случаи частици с вируса попадат директно в алвеолите, заобикаляйки защитните механизми на организма.

Размножението на вирусите протича с изключително висока скорост: при попадане на една вирусна частица в горните дихателни пътища вече след 8 часа количеството на инфектираното потомство се увеличава с 10 пъти. По-нататък вирусът попада в кръвта и се разнася по целия организъм. Вирусът, попадайки в кръвта, предизвиква потискане процеса на кръвотворение и имунната система, като по този начин подпомага развитието на различни усложнения.

Симптоми

Инкубационният период по принцип продължава 1-2 дни, но може да продължи до 5 дни. След това започва периодът на остри клинични прояви. Тежестта на болестта зависи от много фактори: от общото състояние на здравето, от възрастта, от това дали болният е бил в контакт с този тип вирус досега. В зависимост от това при болния може да се развие една от 4-те форми на грипа: лека, средно тежка, тежка и хипертоксична. Симптомите и изразеността им зависят от тежестта на заболяването.

При лека (включително скрита и субклинична) форма на грип температурата на тялото може да остане нормална или да се повиши до не повече от 38 градуса, симптомите на инфекциозна токсикоза или са слабо изразени, или изобщо не се наблюдават.

При средно тежка (очевидна) форма на грип температурата се повишава до 38.5-39.5°С и се наблюдават класическите симптоми на болестта:

Интоксикация; Обилно потене; Слабост; Фотофобия; Ставни и мускулни болки; Главоболие; Катарални симптоми; Хиперемия на мекото небце и задната стена на гърлото; Хиперемия на конюнктивата; Поражение на гърлото и трахеята; Суха (в някои случаи – влажна) болезнена кашлица; Нарушена фонация; Болки в гърдите; Ринит (хрема). Усложнения и последици

Най-честото усложнение на ОРВИ и вируса на грип е пневмонията, при това по принцип става дума за вторична бактериална инфекция. По-рядко се среща комбинирана инфекция (вирусна и бактериална пневмония). Първичната вирусна пневмония е рядко усложнение, което се характеризира с висока смъртност. Тя възниква, ако грипът е предизвикан от вирус с висока вирулентност. При това се развиват „мълниеносни“ смъртоносни хеморагични (кървави) пневмонии, които продължават не повече от 3-4 дни.

Истинската първична грипозна пневмония може да се наблюдава най-вече при болни, които страдат от хронични заболявания на сърцето и белите дробове, съпровождащи се със застойни явления в белите дробове. Други вторични бактериални инфекции, които възникват често след грип, са ринит, синузит, бронхит, отит. Усложненията от страна на сърдечно-съдовата система се срещат най-често при по-възрастните хора. Може да се развие миокардит, перикардит (възпалителна патология на сърдечния мускул, което може да доведе до сърдечна недостатъчност).

Профилактика

В днешно време са разработени предимно симптоматични методи за лечение на грип и ОРВИ. Затова трябва да се обръща голямо внимание на профилактиката срещу тези болести.

Надеждно средство за борба с грипа и другите респираторни вирусни инфекции с остър характер са били и си остават ваксините. Ваксината понижава риска от заболяване с до 90%. Първо трябва да се ваксинират хората, които страдат от хронични проблеми, и хора, които работят в постоянен контакт с други хора (лекарите, служителите от градския транспорт, търговците, обслужващият персонал и т.н.).

Ако не сте успели да избегнете заболяването, при появата на първите признаци на грип трябва:

Да легнете в леглото и да извикате лекар; Да спазвате режим на легло задължително; Помещението, в което сте, трябва да се проветрява често и да се чисти с мокра кърпа 2-3 пъти на ден; Да се храните с отделни прибори и в отделни чинии, никой да не ползва Вашите кърпи, да използвате еднократни маски за лице, еднократни носни кърпички; Докато не Ви се назначи лечение от лекар, да пиете много топли напитки.

На роднините на болния се препоръчва да носят маска от 4-5 слоя марля или да използват маски за еднократно ползване, да спазват правилата за лична хигиена.