„Тайната вечеря на Дякона Левски“ се завръща на бургаска сцена във вторник

1
207
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Впечатляващата историческа драма “Тайната вечеря на Дякона Левски” се завръща на бургаска сцена през следващата седмица. Спектакълът на Театър “Българска армия” ще гостува отново в крайморския град във вторник (12 февруари), от 19:00 часа, в НХК.

Режисьор на постановката по пиесата на Стефан Цанев е Асен Шопов. В главните роли влизат Веселин Калановски, Милен Миланов, Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева – Нети, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов, Иван Налбантов.

На сцената ще оживеят образите на Левски и Ботев, Матей Миткалото и Панайот Хитов, Димитър Общи, Наталия Каравелова… Действието ще се разиграе в една единствена нощ, нощта преди обесването. Нощ, изпълнена с драматизма на всички въпроси, подозрения и терзания, обвинения и признания. Нощ, в която Дяконът ще изповяда сам себе си, а зрителят ще се опита да намери отговор на стряскащите и до днес въпроси за предателството, за идеалите, за цената на свободата.

В драматичната постановка Цанев поставя един особено спорен въпрос от българската история: защо Левски, когото днес смятаме за герой и икона, е бил изоставен и предаден в залеза на живота си? Защо повечето негови сподвижници свидетелстват против него в турския съд? От страх, или по друга причина? Ярките образи на хроникьора на българската история показват яркото открояване на Левски – мъжът изпреварил времето си и по този начин откроил се от съмишлениците си.

<iframe name=“fb_xdm_frame_https” tabindex=”-1” title=“Facebook Cross Domain Communication Frame” id=“fb_xdm_frame_https” aria-hidden=“true” src=“https://staticxx.facebook.com/connect/xd_arbiter/r/vy-MhgbfL4v.js?version=44#channel=f32472bc8887eec&origin=http://poligraff.net” frameborder=“0” scrolling=“no” allowfullscreen=“true” style=“border: currentColor; border-image: none;” allowtransparency=“true” allow=“encrypted-media”></iframe>

”Тайната вечеря на Дякона Левски” ще се играе отново на бургаска сцена благодарение на Маруся Русева и „Арт Ателие”. Билети можете да закупите на касата на НХК и на тел. 0894/898-098.