Цветан Цветанов разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

1
268
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов информира държавния секретар на САЩ Майк Помпео за политическото решение на българския парламент, с което дава мандат на правителството на Република България да стартира преговорните процедури със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16. Двамата разговаряха в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон, съобщиха от ГЕРБ.

При постигане на съответните договорености, в средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата и ратификация от Народното събрание на България, подчерта Цветан Цветанов.

По време на разговора българската страна изрази задоволство от факта, че с евентуалното бъдещо придобиване на Ф-16 се гарантира суверенитета на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави, съюзници в НАТО. Друг много важен регионален елемент е европейската и трансатлантическата перспектива пред страните от региона, обединиха се двете страни.

След Българското европредседателство, което постави европейската перспектива на страните от Западните Балкани сред основните приоритети на ЕС, днес тези процеси за повечето от държавите са необратими, каза още Цветан Цветанов. Като особено позитивен пример Цветанов посочи Македония, която след подписването на Споразумението за приятелство и добросъседство с България подписа подобно споразумение и с Гърция и днес членството на Македония в НАТО изглежда все по-близо.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази подкрепа за демократичните процеси в региона, като предаде поздрави на българския министър-председател Бойко Борисов. Българското правителство е достоен съюзник на САЩ в региона, подчерта Помпео.