Борисов: Ще се наблюдава качесвтото на горивото. Край на „бъркоча“, който чупи колите

2
289
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: Novini.bg

В Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ представиха новата система за видеонаблюдение против контрабандата на горивата.

В събитието участваха премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на транспорта Росен Желязков, депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по финансите в НС Менда Стоянова, шефът на НАП Росен Бъчваров, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров.

Система позволява да се проследи точният път на горивата от танкера до всеки един автомобил. Така, по думите на премиера Бойко Борисов, ще се прекъсне разпространението на „бъркоча“  и ще се наблюдава качесвтото на горивото. „От ГДБОП му казват дизайнерски продукт, но това е бъркоч, който хората зареждат, чупят си автомобилите и после протестират“. С тази система ще спрат спекулациите колко танкера са минали, и за кои точно танкери става дума, посочи премиерът.

„Всички в Контрабандния център много работят, но поради липсата на стиковка ефектът не е този, който ни се иска“, заяви Борисов. „Изградихме Контрабандния център, където е цялата информация – агенти, шпиони, досиета и дела са на едно място“, добави той. „Хубаво е политиците да си мерят приказките. Вчера чух пак обратните тези – защо да показваме на българските граждани пътя на горивата“, коментира Бойко Борисов. „Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията, какъв е пътят, как се контролира, и какви мерки сме взели за превенция“, заяви премиерът. „След това да се дадат препоръки, а ако някъде има празнота- да се награди“, каза още Бойко Борисов.

Росен Бъчваров от НАП обясни, че четири системи имат общи ресурси – контрол на корабния трафик, термокамери. Системата позволява дори да се наблюдават данни назад във времето.

Депутатът Емил Димитров заяви, че това, което преди 18 години е говорено, днес е факт.

„Благодаря и на главния прокурор Сотир Цацаров, защото той разкри какво се случва, благодаря и на финансовия министър, защото той единствен от цялата държава събира пари. Надявам се и бизнесът да вложи достатъчно пари в контрол и видеонаблюдение. Фактът, че днес се случва това е показателно за изключителна непримиримост с контрабандата“, каза Димитров.

„Горивото е борсова стока. Днес цената ѝ е ниска, утре е висока. Искаме всеки един български гражданин да знае, че никой не го краде и лъже. Това се опитваме да постигнем. Ние от 2015 година се опитваме да го направим, но много трудно става. Страшна съпротива имаше. Бяхме готови и с дронове да снимаме пристанищата, но и те не искат да им се месят имената“, заяви Бойко Борисов.

„Нека да се направи мейл за сигнали, препоръки, за да можем да надграждаме. Всяка система считаме, че е добра, но може и по-добра да бъде“, каза още премиерът. / Novini.bg