Нова вълна на агресия при демонстрациите на „жълтите жилетки“ във Франция

1
164
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Вече 13 седмици продължават протестите на т.нар. “жълти жилетки” във Франция, а демонстрациите продължават да включват жестове на агресия. Протестиращ рани тежко ръката си, хващайки граната за разпръскване на сълзотворен газ, хвърлена от силите на реда, в опит да укротят тълпата.

В рамките на вчерашната поредна многохилядна демонстрация, представители на “жълтите жилетки” хвърляха предмети по силите на реда. Групи протестиращи разбиваха прозорци и витрини на търговски обекти. Регистриран бе и опит за палеж на полицейски микробус.

Според предварителната оценка, 12 000 са протестирали в цялата страна в съботния ден, като 4 000 от тях са били в Париж, предава Ройтерс. По непотвърдена информация обаче е възможно демонстрантите да са били два пъти повече.

Припомняме Ви, че протестите започнаха в средата на ноември, като демонстрации в знак на протест срещу нов налог върху горивата, целящ ограничаването на употребата на дизел. В последствие обаче, недоволството прерасна в атака срещу цялостната политическа система в страната, която според организаторите “е твърде откъсната от обикновения човек”.