Креатин

1
149
Добави коментар
brandomani
brandomani

Креатинът е една от най-популярните и ефективни хранителни добавки. Използва се от множество професионални спортисти и хора, трениращи редовно във фитнеса. Като отделен елемент в човешкия организъм, креатинът е открит за първи път през 1832 година от френския учен Мишел Южен Шеврюл. Креатинът е сформиран от три аминокиселини – аргинин, глицин и метионин. Неговите главни функции в тялото ни се свързват с подпомагането на процеса за добиване на енергия за клетките. Повече за предимствата, които носи приемането на креатина, обаче ще поговорим по-надолу в текста. Преди това ще ви запознаем с ощемалко любопитна информация за креатина.

 

По-голямата част от количеството креатин в човешкото тяло се свързва с фосфатната група. На практика креатинът се складира в мускулните клетки под формата на креатин фосфат. На човек са необходими средно по 2 грама креатин дневно. Това количество обаче се увеличава, когато става въпрос за хора, занимаващи се професионално със спорт или пък такива, които правят редовни тренировъчни упражнения в залата. Съответните количества на креатин могат да се набавят от някои храни, които са богати на веществото. Става въпрос най-вече за телешкото месо и определени видове риба. Подходящи източници на креатин са и различните видове хранителни добавки, които се предлагат на пазара.

 

 

Действие на креатина

 

Нека сега да разгледаме и начина на действие на креатина в човешкия организъм. По принцип креатинът участва в процеса на произвеждане на енергия съвместно с аденозин трифосфата. А какво представлява аденозин трифосфатът? Може да се каже, че това е нещо като енергиен акумулатор на клетките. Аденозин трифосфатът отделя енергия чрез своето разделяне на аденозин дифосфат и фосфат. Важна особеност на аденозин трифосфатът е, че той няма способността да се натрупва като резервни количества енергия в човешкото тяло. Поради тази причина при интензивно натоварване на мускулите е нужен  непрекъснат синтез на аденозин трифосфат. Именно в този процес на синтез важна роля играе креатинът. Съществуват две форми на синтез на аденозин трифосфата – анаеробна и аеробна. Креатинът има по-голямо значение за първата от тях.

 

Анаеробният синтез на аденозин трифосфат,за който е толкова нужен креатинът, се извършва в условия на напрегнати и интензивни физически натоварвания за тялото. Най-често това са определени по-тежки упражнения във фитнес залата, за които се изисква цялата налична сила и енергия на организма. Креатинът ускорява значително процеса на анаеробен синтез на аденозин трифосфата. Как точно става това? Вече казахме, че приетият от храни или хранителни добавки креатин се складира в организма под формата на креатин фосфат. Когато е необходимо да се извърши анаеробен синтесз на аденозин трифосфат, протича процес, познат под името креатинфосфокиназна реакция. При този процес фосфатната молекула от креатина се прехвърля към аденозин дифосфата, за да може той да се синтезира до желания от организма аденозин трифосфат.

 

От друга страна, процесът на аеробен синтез на аденозин трифосфата се извършва по доста различен начин. За протичането на този процес е необходимо аеробно окисление на въглехидрати, мазнини и белтъци. Може да се каже, че при аеробния синтез креатинът не взема особено дейно участие или поне ролята му в процеса не е чак толкова значителна, колкото при анаеробната форма на синтез на аденозин трифосфат. И все пак значението на креатина за човешкия организъм е доста голямо. Креатинът има множество полезни функции за нашето тяло, които ще разгледаме в следващата точка от текста.

 

Като обобщение на казаното дотук по отношение на анаеробната и аеробната форми на синтез на аденозин трифосфата можем да изведем твърдението, че креатинът е един от незаменимите елементи в организма на професионалните спортисти и активно трениращите хора. Приемът му под формата на храни или хранителни добавки увеличава с около ¼ съдържанието на креатин фосфата в мускулите. А това на практика означава по-бърз и качествен процес на синтез на аденозин трифосфатът, който спомага за активната работа на мускулите. Подходящите дневни дози креатин не само ще ви дадат енергия и ще увеличат вашата издръжливост по време на тренировки, но и ще ви помогнат да се поддържате в отлично здравословно състояние. В последното ще се убедите сами, след като прочетете всички преимущества, които креатинът носи на човешкия организъм.

 

Креатин – основни предимства

 

Креатинът има множество и разнообразни предимства, които могат да бъдат използвани от човека. От една страна, те са свързани с отличната физическа форма и подобрената ефективност на тренировките във фитнеса. От друга, полезните ефекти на креатина се отразяват и като цяло върху здравословното състояние на организма. Но за да бъдем по-конкретни, нека видим точно за какво може да се употребява креатинът:

 

1. Увеличаване на силата и мускулната маса – приемането на креатин от различни храни или хранителни добавки ще ви помогне да повишите силовите си възможности, както и да подобрите своята издръжливост по време на тренировки. Разбира се, това съвсем не е всичко. Свойствата на креатина стимулират протеиновия синтез, което от своя страна води и до покачване на мускулна маса. В допълнение, виските нива на креатин фосфат водят до по-голямо хидратиране на мускулите. А добрата хидратация създава идеални условия за мускулен растеж.

 

2. По-добро възстановяване и предпазване на мускулите – още едно полезно свойство на креатина, когато става въпрос за поддържане на отлична физическа форма. Креатинът ускорява и прави по-качествен възстановителния процес на мускулите между отделните тренировки, като намалява възпалителните процеси в мускулните клетки. Много полезен може да бъде креатинът и ако бъде комбиниран с диети за релеф. Той ще направи процеса на изгаряне на мазнините по-ефективен, като в същото време ще предотврати загубата на мускулна маса.

 

3. Полезни ефекти върху нервната система – в този аспект отново главна роля има свойството на креатина да стимулира синтеза на аденозин трифосфата. Аденозин трифосфатът е вещество, което е от значение за доброто и здравословно състояние на нервната система на човека. Според различни изследвания редовното приемане на креатин намалява опасността от инсулт или други поражения на нервната система. Креатинът също така редуцира умствената умора и защитава нервната система от основните невротоксини. 

 

4. Полезни ефекти върху сърдечно – съдовата система – нормалните количества на аденозин трифосфата в човешкия организъм подпомагат и функционирането на сърдечния мускул. Затова често креатинът се препоръчва на хора, страдащи от сърдечни заболявания. Редовното приемане на креатин облекчава симптомите на тези сърдечни заболявания и води до значително подобрение на сърдечната функция. Редица проучвания показват също така, че в случаи на сърдечна недостатъчност, в човешкото тяло се наблюдава недостиг на високо енергични съединения, като например креатин, аденозин трифосфат и т.н. До голяма степен това става причина за намаляване на физическата сила и работоспособност, както и цялостната издръжливост. Разбира се, креатинът самостоятелно не може да разреши проблема с това заболяване. Но редовното му приемане носи известни ползи и ще помогне на човека да води един малко по-функционален начин на живот.

 

5. Забавяне процесите на стареене – по отношение на този аспект на действие на креатина, ще ви запознаем с един факт, който може би не знаете. Когато човек достигне около 40-годишна възраст, в неговото тяло започва да протича процес, известен като саркопения. Какво означава това? Процесът на саркопения води до загуба на мускулна маса с напредването на възрастта на човека. Застоелият начин на живот има значително въздействие върху този процес, но той не е единственият фактор. По принцип най-голям негативен ефект се наблюдава върху мускулните влакна, от които зависи силата и бързината на човека. Въпросните мускулни влакна са пряко свързани със синтеза на аденозин трифосфата. Откъдето идва и пряката връзка с наличието на необходимите количества креатин в организма. На практика това означава, че редовното приемане на креатин в комбинация с физическа активност и поддържане на тялото във форма чрез определени тренировки, несъмнено ще доведе до запазване на силата и функционалността на мускулната система и забавяне процесите на стареене на организма.    

 

6. Поддържане на цялостното здраве – този ефект на креатина отново е свързан с ролята му в процеса на синтез на аденозин трифосфата. Аденозин трифосфатът е необходим на абсолютно всяка клетка в човешкото тяло. Намаляването на неговия синтез наред с негативното въздействие на т.нар. свободни радикали се смята за една от основните причини за увреждането на клетките в човешкото тяло. В този смисъл за предотвратяването на подобен ефект е нужно приемане на достатъчни количества креатин в организма. Редица популярни хранителни добавки, които съдържат креатин, притежават значителни антиоксидантни свойства и способност да се борят срещу свободните радикали. Освен това креатинът позволява на всички клетки да функционират нормално и да произвеждат необходимите нива на аденозин трифосфат. Така креатинът играе ефективна роля във връзка със защитата на клетките и предотвратяването на процесите на клетъчни увреждания.

 

Възможни ли са странични ефекти при приема на креатин?

 

Това е един въпрос, който вълнува много потребители на хранителни добавки поради различните слухове и недостоверни информации в интернет пространството. Ще се постараем да ви отговорим максимално точно и ясно на него. Ако бъде приеман в нормалните и препоръчителни дневни дози, креатинът не крие никакви рискове за човешкото здраве. Точно във връзка с тази тема са провеждани множество научни изследвания за действието на креатина върху човешкия организъм. Не са доказани вреди на креатина върху сърдечно – съдовите, чернодробните,, бъбречните, гастро – чревните или други основни функции на организма. С други думи, хора, които се намират в добро физическо и здравословно състояние, нямат причини да се притесняват от възможни негативни ефекти на креатина. Единствено в случаи на сериозни заболявания на бъбреците или някои от останалите важни органи на тялото, трябва да се консултирате с лекар, преди започването на приема на креатин. 

 

Какви са различните форми на креатина?

 

Има огромно разнообразие от продукти и форми, под които креатинът може да се приема в човешкия организъм. На пръв поглед сред толкова широк избор невинаги е лесно да се избере най-добрата опция. И все пак има една форма на креатина, която е значително по-популярна и използвана от другите. В следващите редове ще ви разкрием нейните предимства, както и основните характеристики на останалите креатинови форми.

 

– креатин монохидрат – без съмнение това е най-популярната форма на креатина, която е предпочитана от множеството потребители. Причините за убедителното лидерство на креатин монохидрата са няколко. На първо място, креатин монохидратът е най-евтината форма, която се предлага на пазара, и тази, усвояваща се най-бързо от човешкия организъм. Но неговите предимства не спират дотук. Креатин монохидратът осигурява повече енергия на тялото и подпомага развитието на мускулната маса. Благодарение на него човек провежда по-ефективни и пълноценни тренировки, чиито резултати впоследствие са ясно видими. Най-голямо положително въздействие върху организма вследствие на употребата на креатин монохидрат се наблюдава при неговото комбиниране с въглехидрати.  

 

– три-креатин малат – също широко използвана форма на креатина. Тя отново допринася за повишаване на мускулната сила и издръжливостта по време на тренировки, както и за значително подобрение на спортните постижения. В допълнение, три-креатин малатът осигурява благоприятно влияние върху работата на сърдечно – съдовата система и поддържането на нормалните нива на свободния тестостерон в организма.

 

– буфериран креатин – форма на креатина, позната още като кре-алкалин. Подобно на креатин монохидрата, тя се усвоява изключително бързо от мускулната система. Благодарение на буферирания креатин също така се предотвратява натрупването на вода от организма, което от своя страна значително намалява болките при мускулна треска. Буферираният креатин се приема в сравнително малки дози, които са напълно достатъчни за организма.

 

– етил естер – този продукт всъщност представлява креатин монохидрат с добавена естер молекула. Предимствата му са свързани с доброто усвояване от организма, както и елиминирането на възможността от появяване на чувство на дискомфорт в стомаха. Трябва да се има предвид обаче значително по-неприятния вкус на етил естера, сравнен с този на креатин монохидрата и другите основни креатинови форми.

 

– течен  креатин – на пазара се предлага и тази форма на креатин, която също има своите почитатели поради лесната си и удобна употреба. В същото време обаче течният креатин не е толкова широко разпространен, като причината за това е сравнително по-слабата му ефективност от останалите креатинови форми.

 

– конюгиран креатин – и не на последно място, конюгираният креатин е още една форма, която гарантира доста добро усвояване на креатина от човешкия организъм. Конюгираният креатин в малки дози е напълно достатъчен за нуждите на организма. Друго негово предимство е отсъствието на всякакви странични ефекти.

 

Креатиновите добавки на Ready for life – качество и гарантирана ефективност

 

В каталога на онлайн магазин Ready for life можете да намерите креатинови добавки от най-високо качество. Освен че са производство на световноизвестни и доказали своята ефективност марки хранителни добавки, нащите продукти се предлагат на изключително изгодни цени за потребителите. Сами ще се убедите в това, след като разгледате цялата ни продуктова гама. Като за начало, ето няколко специални предложения от категорията „Креатин“:

 

1. Prozis Sport Creatine Monohydrate – този продукт е най-добрият и подходящ избор за всеки бодибилдър или спринтьор. Носи значителни ползи и на хора, които просто активно тренират във фитнеса и имат желание да повишат своята сила и мускулна маса. Prozis Sport Creatine Monohydrate по естествен начин повишава производството на енергия, необходима за постигане на съкращенията на мускулите. В допълнение, продуктът намалява времето за въстановяване на организма както между отделните серии, така и след края на тренировката. Креатинът се намира в прахообразна форма и преди употреба трябва да се разтвори във вода и впоследствие разбие в шейкър. Препоръчителни са 1 или 2 дози дневно, състоящи се от 5 грама Prozis Sport Creatine Monohydrate. 

 

2. Myprotein Creatine Monohydrate Powder – креатинов продукт, носещ всички предимства и гаранции на световноизвестната и доказала своята ефективност марка за спортни хранителни добавки Myprotein. Myprotein Creatine Monohydrate Powder води до подобряване на спортните резултати, повишаване на силата и издръжливостта, както и покачване на чистата мускулна маса. Продуктът, съдържащ креатин в своя състав, също така намалява времето за възстановяване след напрегнати и изтощителни тренировки. Начинът на употреба общо взето е същият като при предишната креатинова добавка, Приемайте креатиновия продукт 1 или 2 пъти дневно, като разтваряте обичайната доза от 5 грама във вода.

 

3. Battery Nutrition Creatine – още една чудесна добавка от каталога на Ready for life. Тя спомага за повишаване производителността на тренировката, подобряване на силата и издръжливостта, както и покачване на чистата мускулна маса. Продуктът, съдържащ креатин, също така носи някои общи предимства за поддържане на отличното здравословно състояние на организма. Battery Nutrition Creatine предотвратява изчерпването на аденозин трифосфата в човешкото тяло, стимулира синтеза на протеини и увеличаването на клетъчните обеми. Употребата на тази креатинова добавка е изключително лесна и удобна. Просто приемайте по една чаена лъжичка (5 грама) микронизиран креатин монохидрат след тренировка, като го разтворите в 240 мл вода или пък в друга напитка, която ви е любима. 

 

4. Prozis Sport Creapure® Creatine Monohydrate – хранителна добавка, в която се включва микронизиран креатин монохидрат. А какво всъщност представлява микронизираният креатин? Той се произвежда чрез процес, разграждащ креатиновите молекули на по-малки частици. Голямото предимство на микронизираният креатин е, че се разтваря изключително добре в течности и се абсорбира бързо в храносмилателната система на човека. Prozis Sport Creapure® Creatine Monohydrate се използва както за повишаване ефективността на тренировката и покачване на чистата мускулна маса, така и за стимулиране синтеза на протеини в организма и увеличаване на клетъчните обеми. Начинът на приемане е абсолютно същият като при Battery Nutrition Creatine.

 

5. Myprotein Creapure Creatine Monohydrate – друго наше креатиново предложение, принадлежащо към световноизвестната марка за спортни хранителни добавки Myprotein. Формулата за него е разработена в Германия, като впоследствие е призната за най-чистата и качествена форма на микронизиран креатин монохидрат. Myprotein Creapure Creatine Monohydrate доказано повишава спортните постижения и издръжливостта на силни физически натоварвания. Този креатинов продукт е подходящ за използване както при спринтьорите, така и при културистите.  Употребява се 1 или 2 пъти дневно, като дозата от 5 грама микронизиран креатин монохидрат се разтваря във вода.

 

6. Prozis Sport Creatine HCl 750mg – в тази хранителна добавка се съдържа креатин, който е свързан с хидрохлорид. Това подпомага неговата добра разтворимост и усвояемост от организма. Prozis Sport Creatine HCl 750mg е висококачествен и 100% чист креатин, който не предизвиква никакви странични ефекти или реакции. Приемайки го, вие нямате основания да се притеснявате от подуване или дискомфорт в стомаха и други подобни симптоми. Хранителната добавка гарантира увеличаване на силата и издръжливостта, както и растеж на мускулната маса. За максимална ефективност приемайте по 3 капсули преди и след тренировка.

 

7. Bodyraise Creatine 1100mg – това е специална формула, в която се съдържа патентованата суровина Creapure, притежаваща изключително висок коефициент на усвояване от организма. Bodyraise Creatine 1100mg доставя на тялото необходимата енергия и сила, за да издържи на тежките и интензивни тренировки в залата. Продуктът ще спомогне за подобряване на спортните постижения и  значително повишаване на чистата мускулна маса  Препоръчително е да се приема по 1 доза от него преди и след тренировка. А колкото до нетренировъчните дни, в тях дозите могат да бъдат преместени съответно сутрин и преди лягане. 

 

8. Myprotein Creatine Monohydrate – и накрая, отново продукт от популярната британска марка за хранителни добавки Myprotein. Myprotein Creatine Monohydrate повишава нивата на аденозин трифосфата в човешкия организъм, осигурявайки по този начин необходимата енергия за всяко мускулно съкращение. Хранителната добавка гарантира повече сила, издръжливост и чиста мускулна маса. В допълнение, спомага и за бързото и пълноценно възстановяване на мускулите след тежки и интензивни тренировки. Приемат се по 5 таблетки, 1 или 2 пъти дневно. След като се употребява в продължение на 8 седмици, е добре да се направи едноседмична почивка, преди да се продължи с по-нататъшния прием.

 

Разгледайте каталога на Ready for life и си поръчайте най-висококачествените креатинови хранителни добавки на изключително изгодни цени!

 

Действие на креатина Креатин – основни предимства Възможни ли са странични ефекти при приема на креатин? Какви са различните форми на креатина? Креатиновите добавки на Ready for life – качество и гарантирана ефективност