Руското предприятие НПО Енергомаш отговори на Илон Мъск относно превъзходството на неговия двигател

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

11 февруари 2019 г. 21:30 ч. Няколко часа след като Мъск оповести, че неговият двигател „Раптор“ превъзхожда произвеждания в Русия „РД-180“ по показателя на налягането в горивната камера, Роскосмос реши да помести отговор от Пьотр Льовочкин, главен конструктор на предприятието-производител на „РД-180“ НПО „Енергомаш“.

„Компания СпейсЕкс създава двигателя Раптор на базата на компонентите кислород и метан или, както е прието в руската класификация, по схемата газ-газ. При такава схема налягането в горивната камера не е нещо изключително – в нашите разработки за тези схеми постигаме налягане в камерата от над 300 атмосфери. Самият параметър в горивната камера не се явява изходна характеристика на двигателя, каквито са тягата и специфичният импулс.

Господин Мъск, тъй като не е технически специалист, не уточнява, че в двигателя „РД-180“ за ракетата „Атлас“ се използва съвсем различна горивна схема – кислород-керосин, и че има други параметри на работата на двигателя. Все едно сравняваме дизелов с бензинов двигател. А ако трябва да уточним, че Енергомаш сертифицира двигателя с 10% запас, то налягането в горивната камера на „РД-180″ е над 280 атмосфери“, казва се в съобщението.

„Въпреки факта, че нашите компании са конкурентни, ние като инженери приветстваме първите успехи на колегите от СпейсЕкс в двигателостроенето. Действително при разработката на двигателя Раптор американските инженери са достигнали рекордно налягане в горивната камера. Това показва достатъчно високо ниво на работа при разработката и производствените процеси в компания СпейсЕкс“. 

Снимка от успешното запалване на двигателя „Раптор“. Photo credit : SpaceX/Elon Musk