Новото лекарство за рак има обещаващи резултати при различни видове тумори

1
205
Добави коментар
stupid
stupid

Нов тип лекарство за рак, което действа като „троянски кон“, атакувайки туморните клетки отвътре, може да предложи нова надежда при пациенти с шест различни видове рак, включително на шийката на матката, пикочния мехур, яйчниците и белите дробове. Резултатите от ранното проучване са публикувани в списание The Lancet Oncology show.

 

Лекарството – tisotumab vedotin (TV) – е тествано при пациенти с напреднал рак, които са престанали да отговарят на стандартни лечения и са се повлияли от новото лечение. Лекарството освобождава токсично вещество, за да убие раковите клетки отвътре. Резултатите са толкова положителни, че лекарството е преминало напред към проучвания във фаза II при рак на шийката на матката.

 

Изследването е водено от екип от Института за изследване на рака в Лондон и от Royal Trust Marsden NHS Foundation, като са  провели проучване I / II фаза на близо 150 пациенти с различни видове рак, които са престанали да отговарят на стандартни лечения.

 

Учените са открили, че значителна част от болните от рак пациенти са се повлияли от лекарството, като туморите им или се свиват, или спират да растат.

 

Нашето ранно проучване показва, че лекарството има потенциала да лекува голям брой различни видове рак и особено някои от тези с много ниска степен на преживяване, казва водещият автор на изследването професор Йохан де Боно.

 

Те са видели реакция на лечението при 27% от пациентите с рак на пикочния мехур и 26,5% с рак на маточната шийка, 14% с рак на яйчниците, 13% с езофагеален рак, 13% с недребноклетъчен рак на белия дроб и 7% с рак на ендометриума (лигавицата на матката).

 

Този отговор продължава средно 5,7 месеца и до 9,5 месеца при някои пациенти.

 

Основните странични ефекти, за които съобщават са кървене от носа, умора, гадене и проблеми с очите – но по средата на проучването учените коригират протокола, за да намалят тези свързани с очите.

 

Сега се тества при други видове рак, включително на червата и панкреаса, плоскоклетъчен рак на белия дроб, главата и шията, и се провеждат други проучвания за рак на маточната шийка.