Свободно използване на произведения на приложното изкуство за реклами в Дания?

1
149
Добави коментар

Emil Jurcenoks и Peter Nørgaard съобщават новината за важно решение на Върховният съд на Дания относно обхвата на изключенията от авторскоправна защита в страната.

Казусът по делото разглеждано от съда касае рекламни фотографски произведения направени от веригата за хранителни продукти Coop съдържащи, като елемент, сервиз за хранене създаден от дизайнера Kasper Heie Würtz, за което обаче компанията не е искала разрешение и не е заплатила възнаграждение.

Според Coop не е налице нарушаване на авторското право, тъй като правната рамка в Дания позволява минимално използване на произведения, като вид изключение от защитата установена със закона, когато дизайните не са известни и са използвани не като основен елемент, а само като спомагателен обект в рекламното произведение.

Дизайнерът завежда съдебно дело, което е спечелено на първа инстанция.

Върховният съд потвърждава това решение. Според съда е възможно изключение от авторскоправната защита в случаите на използване на произведения на приложното изкуство за рекламни цели но само ако това използване е минимално.

В конкретния случай обаче, съдът приема, че това не е така поради фактът, че всички рекламни материали съдържат части от сервиза за хранене създаден от Würtz.

Пълният текст на статията може да откриете тук.

Източник: IPKat.