ИнСайт позиционира успешно пробивната си машина на повърхността на Марс!

1
128
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка от „ИнСайт“ бе заснета и получена по-рано днес, на 13-ти февруари. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

13 февруари 2019 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Изследователската мисия на САЩ „ИнСайт“, която в края на ноември пристигна благополучно на повърхността на Марс, направи поредната голяма крачка към започването на основната си мисия. След като през декември чувствителният сеизмометър бе позициониран директно върху марсианския грунт, а в началото на февруари бе покрит със специален щит, днес получихме потвърждение, че и пробивната машина е спусната върху повърхността. 

Пробивната машина е част от инструмента HP3, който ще измерва температурните характеристики на Червената планета в дълбочина. Основната цел е да се издълбае отвор с дълбочина от 5 метра, в който ще бъдат спуснати датчиците.

Според информация от сайта на Ленърд Дейвид, който се позовава директно на немския научен екип, до края на тази седмица и през по-голямата част на следващата предстоят детайлни проверки за работоспособността на прибора. Първото дълбаене е планирано за 22-ри февруари. Като за начало ще се пробива до 70 сантиметра в продължение на около 4 часа.

Никой не знае какво е съпротивлението на марсианския реголит. Никой не е наясно дали няма някоя голяма скала отдолу, която да блокира пробивната машина. „ИнСайт“ е уникална мисия в историята на космонавтиката – никой не е дълбаел във вътрешността на която и да е планета на Слънчевата система. 

За допълнителна информация относно „ИнСайт“: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/