Карлсберг Груп отчита ръст на оперативната печалба с 11% през 2018 г.

1
218
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

Органичният нетен ръст на приходите на Карлсберг Груп през 2018 г. е 6.5%, показа публикуваният годишен финансов отчет на датската бирена компания, която в България е собственик на пивоварните Шуменско пиво и Пиринско пиво. Отчетеният нетен ръст на приходите е 3% до 62,5 млрд. датски крони (8,3 млрд. евро) и ръст на оперативната печалба с 11%. Нетната печалба на компания се е увеличила от 1.259 млрд. датски крони (168.6 млн. евро) през 2017 г. до 5,3 млрд. датски крони (711 млн. евро), съобщиха от Карлсберг България.  

Финансово компанията продължава да се развива в позитивна траектория трета поредна година, а през 2018 г. е направила значителни инвестиции. Стратегически Карлсберг Груп е постигнала голям напредък по отношение на растежа и силните резултати за крафт и специалното пиво, както и за безалкохолната бира.

„Постигнахме много силни резултати за 2018 г. В унисон с амбициите ни за стратегията SAIL’22, подобрихме оперативната печалба, маржовете и паричния поток, а същевременно намалихме дълга, дори повече от планираното. Вложихме значителни ресурси в нашите марки и дейности, като продължаваме да се стремим към растеж и подобряване на печалбата през следващите години“, каза изпълнителният директор на Карлсберг Груп Кийс Харт.

Стратегията SAIL’22 се прилага от март 2016 г. с амбицията Карлсберг Груп да стане успешна, професионална и атрактивна бирена компания, която се стреми да предлага продукти с все по-високо качество на клиентите си.

Най-големият бранд на Карлсберг груп Tuborg расте с 10% в резултат от голям ръст в Индия и Китай. Tuborg бележи голям ръст и в България (+37%), Сърбия, Дания, Норвегия и в Турция, където има лицензно производство.

През 2019 г. усилията на компанията ще бъдат насочени към по-нататъшно увеличение на органичния ръст на приходите, като в същото време във фокуса остават ефективността, намаляването на разходите и финансовата дисциплина. Като регионален приоритет се посочва увеличението на нетните приходи и оперативната печалба в Западна Европа, по-високия растеж в Азия чрез премиум брандове и укрепване на пазарното лидерство в Източна Европа.

В България компанията отбелязва поредна успешна година на местния пазар, с ръстове на пазарния си дял – както в обем (+3,5% спрямо 2017 г.), така и в стойност (+3,8% спрямо       2017 г.) на фона на слабо стагниращ общ бирен пазар. Общите капиталови инвестиции на Карлсберг България за 2018 година достигат близо 17 млн. лв.

Сред местните марки на компанията лидерът в бранша е Пиринско, както и един от двигателите на сегмента на локалните брандове – Шуменско (по данни на агенция Nielsen A/S).