Сбогом, Опортюнити! НАСА оповестява днес официално края на най-успешната си изследователска мисия на Марс!

1
184
Добави коментар
redbul80
redbul80

13 февруари 2019 г. 11:05 ч. Изследователската мисия на марсохода „Опортюнити“ ще бъде официално обявена за приключила. Новината ще бъде оповестена днес на специална пресконференция, която ще бъде излъчена по НАСА ТВ в 21:00 ч. българско време. 

Напомням на читателите, че марсоходът-ветеран кацна на повърхността на Червената планета през януари 2004 г. Мисията му, подобна на тази на неговия брат-близнак „Спирит“, беше планирана едва за три месеца. В реалността обаче както „Спирит“, така и „Опортюнити“ надминаха всички очаквания. „Спирит“ продължи да функционира до 2010-та година, когато се заклещи в пясъчен капан и не успя да преживее идващата марсианска зима. 

„Опортюнити“ обаче разби всички прогнози – той работеше до 10-ти юни 2018-та година, когато попадна под влиянието на мащабна прахова буря. През следващите месеци екипите се опитваха да се свържат с него, но безуспешно. Последните команди бяха изпратени тази сутрин… 

Какъв достоен завършек на мисията! Марсоходът приключи дейност не заради износване, фабричен дефект, или грешка на екипа. А по най-добрия възможен начин – след като условията на Марс го убиха. Нека да не забравяме, че „Опортюнити“ е абсолютен рекордьор по изминато разстояние на друго небесно тяло. До края на мисията си той успя да премине общо 45 километра, с което счупи предишния рекорд на съветската лунна мисия „Луноход 2“, която е изминала 39 километра на повърхността на Луната през 1973 година. 

Една от последните снимки на „Опортюнити“, заснета в началото на юни 2018-та. Photo credit : NASA/JPL-Caltech