Насилието над жени във Франция расте, въпреки Истанбулската конвенция

1
90
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

През 2018 г. се наблюдава рязък скок на сексуалните посегателства срещу жени, сочи статистиката на френското министерство на вътрешните работи.

Въпреки Истанбулската конвенция, приета през 2014 г. във Франция, насилието над жени продължава да расте.

През 2018 г. се наблюдава рязък скок на сексуалните посегателства срещу жени, сочи статистиката на френското министерство на вътрешните работи.

Официално регистрираните случаи на изнасилвания са скочили със 17%, а общият брой на сексуалните престъпления е нараснал с 20 процента, сочи статистиката.

Всяка година във Франция около 225 000 жени са жертва на насилие от своя настоящ или бивш партньор, според статистиката.

През 2018 г. обаче цифрите нарастват драстично, в сравнение с предишни години.

За сравнение, през 2017 г. регистрираните сексуални престъпления, в т. ч. изнасилванията, са скочили с 11%.

Докладът на вътрешното министерство обяснява резкия скок с „гласността и колективното осъзнаване на проблема, породени от аферата „Уайнстийн“ в САЩ през 2017 г. и последвалото я движение #Metoo“.

„По-големият брой жертви на сексуално насилие (…) несъмнено се дължи до голяма степен на по-добрата разгласа на фактите, както и на занижаването на прага на търпимост към подобен тип престъпления“, се казва в доклада на френското вътрешно министерство.

Вътре се посочва също, че заради увеличаването на сигналите от жертви на сексуално насилие в полицейските управления, от декември 2018 г. към министерството на вътрешните работи е създадена онлайн платформа за подаване на жалби за случаи на сексуално и сексистко насилие.

 

 

https://www.lentata.com/page_13838.html