IQOS уврежда хомеостазата на човешките дихателни пътища

1
198
Добави коментар
stupid
stupid

Ново проучване сравнява новите нагреваеми цигари, с електроните цигари и традиционните цигари и показва, че и трите са токсични за белодробните клетки. Проучването, публикувано в ERJ Open Research.

 

Проучването е проведено от д-р Паван Шарма, учен в Технологичния университет в Сидни и Института по медицински изследвания „Вулкок“.

 

Учените са тествали ефектите на трите източника на никотин върху два типа клетки, взети от човешките дихателни пътища: епителни клетки и гладкомускулни клетки. В здрави бели дробове, епителните клетки действат като първа линия на защита на чужди частици, влизащи в дихателните пътища, докато гладките мускулни клетки поддържат структурата на дихателните пътища. Обаче пушенето може да доведе до затруднено дишане главно чрез възпрепятстване на нормалните функции на тези клетки.

 

Учените са открили, че цигареният дим и нагреваемите цигари са силно токсични за клетките както при по-ниски, така и при по-високи концентрации, докато парите на електронните цигари проявяват токсичност главно при по-високи концентрации. Те казват, че тези концентрации представляват нивата на никотин, открити при хронични пушачи.

 

Нашите резултати показват, че и трите вида тютюневи изделия са токсични за клетките на белите дробове и че тези нови нагреваеми цигари са толкова вредни, колкото и пушенето на традиционните цигари, казва д-р Сухвиндер Сохал, водещ автор на изследването.

 

Все още не знаем дългосрочното въздействие на използването на електронни цигари. Тези устройства, които загряват твърди тютюни, са сравнително нови и ще минат десетилетия преди да се разбере напълно тяхното въздействие върху човешкото здраве. Това, което знаем е, че увреждането на тези два вида белодробни клетки може да разруши белодробната тъкан, което води до фатални заболявания като хронична обструктивна белодробна болест, рак на белия дроб и пневмония, и може да увеличи риска от развитие на астма, така че не трябва да приемаме, че тези устройства са по-безопасна опция.