НАП: До края на идната седмица докладваме за касовите апарати

1
211
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

До края на следващата седмица експертите на НАП ще докладват в Министерството на финансите готовността на бизнеса да изпълни изискванията за смяна на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Това съобщиха днес от Приходната агенция.

Припомняме Ви, че преди броени дни от бизнеса поискаха отлагане на наредбата, която ще влезе в сила в края на месец март. Според представителите на някои отрасли, срокът е нереалистичен и ще постави много търговци в ситуация или да работят извън закона, или да хлопнат кепенците. От НАП отвърнаха, че ще направят анализ на ситуацията и ще докладват на финансовия министър.

Данните на ведомството сочат, че повечето регистрирани по ДДС фирми ползват софтуер за продажбите, а относително по-малък дял използват само касов апарат, без софтуер. Според НАП, 70% от компаниите, които имат само фискални устройства, но не и софтуер, вече оперират по новите правила.

Не такова е положението обаче при фирмите, които работят със софтуер за продажбите, за които сегашните срокове могат да се окажат предизвикателство, казаха на пресконференция днес представители на приходната агенция. Те се оказали и повече на брой от очакваното.