Нови правила за прием в детските градини в София (ВИДЕО)

3
256
Добави коментар
seoslav
seoslav

Промените на Наредбата влизат в сила от 18 март.

Столичният общински съвет прие новите правила за прием в детските градини и първи клас. По думите на зам.-кмета по образование и култура в Столичната община доц. Тодор Чобанов това са промени, които отразяват исканията на родители и неправителствени организации.

От 1 на 2 се увеличават точките за работещи родители и студенти. Децата с постоянен адрес ще получават по 3 точки, а тези с настоящ по 2 точки. Ще се дават допълнително още 2 точки ако адресът съвпада с административния район на детското заведение.

От следващата година ще се въведе и т.нар. уседналост, като максималният брой точки ще се дава ако детето е живяло на адреса повече от 2 години.

Братята и сестрите ще получават допълнителна точка при кандидатстване в основния списък.

70% от приема ще бъде в общия списък, 30% – по социални критерии. Братята и сестрите отиват в основния списък с 1 т. като тя се използва само веднъж. Т.е. ако има близнаци те използват само 1 точка“, подчерта Чобанов.  Според него с тези промени вторите деца почти сигурно ще влязат при своя брат или сестра.

По-строг контрол при приме на деца с хронични заболявания.

Те вече ще се приемат само с ТЕЛК-ово решение, а не с протокол от личния лекар както беше досега. 3 вместо досегашните 5 деца в група ще бъдат приемани с хронично заболяване. Децата със СОП се намаляват от 3 на 2.

Строят се 15 нови детски градини. Част от тях ще бъдат довършени през тази година.

Източник: Флашнюз

Нови правила за прием в детските градини в София (ВИДЕО)

5 (100%) [общо] глас[а]