Напусна изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка

2
227
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Васил Христов напусна след 16 години работа в ПИБ, съобщиха от банката.

25/08/2017

Решението му е в сила от 22 август.

Христов напуска и директорския пост, и Управителния съвет, на който беше член.

„Ръководството на Fibank е благодарно за приноса му към развитието на банката и му пожелава успех в бъдещите начинания“, се казва в съобщението.

Васил Христов започва работа в „Първа инвестиционна банка“ АД през 2001 г. като началник отдел „Ипотечни кредити“. През 2010 г. г-н Христов е избран за изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ПИБ, а в началото на 2011 г. е назначен за заместник изпълнителен директор. От края на 2011 г. е изпълнителен директор на банката, а от края на 2015 г. до април 2017 г. е неин главен изпълнителен директор (CEO) и председател на Управителния съвет. От май 2017 г. г-н Христов е главен директор „Банкиране на дребно“, член е на Управителния съвет и изпълнителен директор.

Преди ПИБ Христов работи в Обединена българска банка АД като старши банков служител „Големи корпоративни клиенти“. Той е магистър по „Счетоводство и контрол“ от УНСС.

Докато управлява ПИБ, Христов е и председател на Управителния съвет на First Investment Bank – Albania Sh.a., член на Съвета на директорите на „Дайнърс клуб България“ АД, член на Съвета на директорите на „Борика – Банксервиз“ АД, член на Съвета на директорите на „Медицински центрове Фи Хелт“ АД, „Медицински центрове Фи Хелт Пловдив“ АД и член на Съвета на директорите на „Болкан файненшъл сървисис“ ЕАД.

Банката е третата по големина на активите банка в България след УниКредит Булбанк и Банка ДСК. Към 30 юни 2017 г. неконсолидираната печалба на Първа инвестиционна банка преди обезценка и данъци е в размер на 82.5 млн. лв., а нетната печалба е 40.6 млн. лв.

През месец май в банката имаше и друга кадрова промяна. Главен изпълнителен директор на ПИБ стана Неделчо Неделчев. Той става заместник-министър на транспорта и съобщенията през 2003 г., а от 2003 до 2005 г. е зам.-председател и председател на Съвета на директорите на БТК. От септември 2005 г. до март 2006 г. Неделчев е съветник на министъра на държавната администрация.