Приеха нови критерии за прием в детските градини в София

1
157
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Нови критерии за прием в столичните детски градини. Повече точки ще се дават по  „местоживеене“. От март тази година децата с постоянен адрес в София ще получават по три точки, а тези с настоящ по две. Догодина ще се въведе и т.нар. „уседналост“. Максималният брой от пет точки по този критерий ще се дава, ако детето е живяло на адреса повече от 2 години.

В яслите групите ще са до 23 деца, но само там, където капацитетът позволява. Това би трябвало да разшири приема с още 700 деца, но чакащите за ясла в София са над 5500. Хроничните заболявания на децата, които кандидатстват за прием в детска градина, няма да се удостоверяват с бележка от личния лекар, а с решение на ТЕЛК. В група ще може да се приемат само по 3 деца със заболяване, а най-малките със специални образователни потребности ще бъдат по две.

„Ние променяме максималния брой на деца, които ще могат да бъдат приемани, защото всяко дете с хронично заболяване или СОП  означава повече отговорност и ангажименти в детска градина и голямата им концентрация на едно място означава повече натовареност на едно място. Увеличаваме точките на работещи родители или на родители студенти, защото те имат нужда да бъдат подкрепени“, каза Тодор Чобанов – зам.-кмет по образованието, Столичната община.