Държавата не е наясно с новите наркомани и синтетичната зависимост

1
158
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

„Институциите не са наясно с проблемите на зависимите от наркотици.“ Това заяви на пресконференция в БТА основателят и ръководител на първата терапевтична общност в България Желяз Турлаков.

По думите му нито едно правителство до момента не е предприело сериозни мерки, като само формално съществувал Национален съвет по наркотични вещества.

Турлаков посочи, че има съвсем нов профил на зависимите -психо-социален, като тяхната зависимост не може да се лекува с методите на медицината.

„85% от хората, които идват при нас сега са със синтетична зависимост“, отбеляза той. При такива случаи метадоновото лечение не е решение на проблема.

„Метадонът се прилага основно при хероинова зависимост“, обясни Турлаков.

Той изтъкна, че според доклада на Държавния департамент зависимите са 300 000, но никой не обръща внимание на тези цифри.

По думите му основната грешка е, че този проблем се разглежда само като здравен, а в основата си той е социален.

Създателят на програма „Ново начало“ заяви, че най-рискова група са децата между 14 и 18 години, затова предстои и отварянето на програма за непълнолетните.

В тази връзка Турлаков посочи, че работят и по проект „Разговори от първо лице“, директно в училищата, където хора с подобни проблеми разказват историите си и помагат на зависимите с личния си опит.

Той подчерта, че ще настояват за инициирането на национален диспут в парламента, в който да се включат всички парламентарни групи и да се обсъдят стратегии за превенция на проблема.

„Нашият основен фокус е намаляването на търсенето на наркотици, а за това трябва да се генерират приложими идеи и политики“, смята Турлаков.

Според него в световен план най-доброто решение, което работи за превенцията и рехабилитацията е груповата терапия.

По думите му няма никаква клинична пътека, която да подпомага лечениетопри зависимостите от амфетамини, метаамфетамини и др.

Турлаков е категоричен, че трябва да се обърне внимание на факта, че няма адекватна помощ, особено в селата и по-малките населени места.

„Националната отговорност през годините се е репврънала в национална безотговорност“, допълни той.

В заключение Турлаков обясни, че ще настояват за въвеждането на алтернативното наказание- пробация, като форма на справяне с проблема.

 

https://news.bg/society/darzhavata-ne-e-nayasno-s-novite-narkomani-i-sintetichnata-zavisimost.html