Студът провокира ли аритмия?

8
325
Добави коментар
zivvo
zivvo

Може ли студът да провокира аритмия? Напълно е възможно подобни оплаквания да се появят през зимните месеци, казва д-р Борислав Ацев, дм, главен асистент в УМБАЛ „Св. Екатерина“, София. 

Съществуват множество изследвания и доказателства за повишения риск от сърдечно-съдови заболявания през зимния сезон и особено при студено време. Аритмиите са само един от симптомите на различни сърдечни заболявания, които се провокират от ниските температури.

Причини и симптоми на сърдечните аритмии
Кардиограма или холтер изясняват типа на оплакването

По тази причина, ако почувствате аритмия, провокирана от студеното време, незабавно трябва да се обърнете за консултация към вашия личен лекар или кардиолог. Той ще изясни вида на аритмията чрез електрокардиограма или холтер и ще прецени каква е причината за нея.

Най-често страдат хората, които са с доказани сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, артериална хипертония (високо кръвно налягане), сърдечни пороци и други, пояснява д-р Ацев. В зависимост от състоянието на сърцето се определя и рискът от сърдечносъдови инциденти и животозастрашаващи аритмии.

Кратка болка в гърдите от студа – опасна ли е тя?
Предсърдно мъждене вдига риска от инсулт през зимата

Така например проучването на близо 290 000 пациенти показва, че при предсърдно мъждене, което е най-честата сърдечна аритмия, се увеличава рискът от исхемичен инсулт с 4 до 5 пъти през зимния сезон.

Друго проучване показва, че по-ниската температура и по-сухият въздух са свързани с повишен риск от поява на камерни аритмии. Освен това в хода на острите сърдечни инфаркти, които са най-чести през зимния сезон, се получават животозастрашаващи аритмии и внезапна сърдечна смърт.

Свиването на съдовете е вероятна причина

Всичките тези факти не могат да бъдат обяснени докрай, но вероятните причини за проявите на аритмия и усложненията от нея, се свързват със свиването на кръвоносните съдове от студа, казва още д-р Ацев. Повишават се и се активират факторите на коагулацията (кръвосъсирването), активира се и симпатикусовата нервна система.

Описаните дотук факти сочат ясно, че студеното време крие своите рискове за хора с аритмии и сърдечносъдови заболявания и по тази причина те грабва да се предпазват от престой навън при ниски температури и от физическа дейност (почистване на сняг). Важно е да се обличат топло, да не употребяват алкохолни напитки при излизане на студено и да изпълняват съветите на лекаря, обобщава кардиологът.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
You’ve already voted this article with 5

Още