Американският вицепрезидент планира визита в България

2
482
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс обяви намеренията си да посети България тази година след среща с премиера Бойко Борисов в Мюнхен. Българският министър-председател потвърди, че предстои посещение и на руския премиер – Дмитрий Медведев.

Търговските отношения със САЩ и ръста на американските инвестиции в България са били сред темите на разговор с вицепрезидента Майкъл Пенс, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналистите в Мюнхен, където участва в традиционната конференция по сигурността.

Премиерът Борисов и американският вицепрезидент са обсъдили също така постигнатото от председателството ни на Съвета на ЕС, както и позицията на България по ситуацията във Венецуела. Пенс е изразил одобрението си за работата на страната ни на всички нива, като специално е изтъкнал дейността на българските специални служби.

Министър-председателят обобщи най-важното и от другите срещи, които проведе в столицата на германската федерална провинция.

С еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер говорихме защо трябва да се случи българският хъб „Балкан“, заяви премиерът.

„Това не е нещо в повече за България, а след като близо 17 млрд. куб. метра, които минават сега през България за Турция, престанат да минават, нашите тръби ще се изпразнят. И е задължително да възстановим баланса – да мине Турски поток и да стане газов хъб Балкан. Искаме да имаме това, което имаме към момента“, аргументира се Борисов.

Премиерът Борисов се срещна и с премиера на Федерална провинция Бавария Маркус Зьодер, като след разговорите изтъкна огромната подкрепа за България, която е засвидетелствал Зьодер и добави, че баварският премиер също ще посети страната ни, още през май тази година. Зьодер се е съгласил, че България се нуждае от допълнително финансова подкрепа във връзка с охраната на границата.

По отношение на ситуацията в черноморския регион премиерът Борисов заяви, че трябва да се консолидираме, да сме единни в отбранителните си способности, да увеличаваме парите за отбрана и сигурност, но трябва да водим и максимално добър диалог с Русия и Китай.