СпейсЕкс протестира срещу решение на НАСА да изстреля мисията Луси с ракета Атлас 5

1
194
Добави коментар
redbul80
redbul80

16 февруари 2019 г. 20:30 ч. През октомври 2021 година НАСА ще изстреля мисията „Луси“ до Троянските астероиди на Юпитер. На 31-ви януари агенцията оповести, че за тази цел ще използва ракетата „Атлас 5“ на Юнайтед Лонч Алайънс (ULA), която използва построени в Русия двигатели на първата степен „РД-180“. Илон Мъск, който е шеф на компания СпейсЕкс, оспорва решението пред Сметната палата на САЩ, тъй като за нуждите на мисията може да се използва ракета „Фолкън 9“ – тя е по-евтина и използва изцяло американски компоненти. 

По данни от сайта СпейсНюз, подобен ход от страна на СпейсЕкс е прецедент. От компанията оправдават хода си с това, че предлагат висококачествена услуга на много по-достъпна цена и че не е в интерес на САЩ да продължава наливането на средства в старите аерокосмически мастодонти като Боинг и Локхийд Мартин.

Причината обаче, поради която НАСА е избрала „Атлас 5“, може да е друга: ULA дава гаранция, че мисията ще излети навреме, а стартовият прозорец на „Луси“ е къс – продължава само 20 дни. СпейсЕкс е най-иновативната космическа компания в цял свят и днес тя изстрелва ракети годишно повече от всяка друга компания, дори от държави като Русия. Но компанията на Илон Мъск продължава да има проблеми в изпълняването на графика си в срок. Както обаче подчертава сайтът Тесларати, октомври 2021-та е след цели две години и половина, което дава възможност на СпейсЕкс да стабилизира услугите по изстрелванията и да осигури надеждност, сходна с тази на „Атлас 5“ – ракета, която практически не е била променяна през последните 16 години и има само 79 изстрелвания.

Кадър от изстрелване на ракета „Фолкън 9“. Photo credit : SpaceX