Тръмп: Европа да приеме обратно бойците на ИД, заловени в Сирия

1
164
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

В пост в любимата си социална мрежа – Twitter американският президент Доналд Тръмп призова “Великобритания, Франция, Германия и другите европейски съюзници на САЩ да приемат обратно 800 бойци на Ислямска държава, заловени в Сирия, и да ги изправи пред съда”.

Той коментира, че “Калифатът бил готов да падне”. Ако обаче Европа не се съгласяла да се погрижи за ИД бойците, САЩ щели да се видят принудени да ги пуснат, което не била добра алтернатива. Във втори туит – продължение, държавният глава на северноамериканската държава посочва, че Щатите “правели толкова много и харчели толкова много, че било време други да поемат щафетата”.

САЩ и съюзниците им от Сирийските демократични сили твърдят, че ги дели съвсем малко от превземането и на последния лагер на терористичната групировка на река Ефрат. Според Тръмп това значело край на Ислямска държава.

Генералите от разузнаването му не са съгласни. Те вече изразиха мнение, че възстановяването на групировката е почти сигурно, предвид мащабите на мрежата и опустошението от войната. Според ръководните органи на американската армия, съществува голяма вероятност лидерите на ИД да са наредили на “братята си” да се покрият до изтеглянето на американските войски, обявено от Тръмп.