ГЕРБ връща преференциите

1
117
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване. Това заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ депутатът Георги Марков. От партията съобщиха още, че ще се открие процедура по избор на нова Централна избирателна комисия. С тази задача е натоварен председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, предава NOVA.

”Не е отпаднала преференцията, а просто е вдигнат прагът. За да няма спекулации – или чрез ветото на президента, или, ако не го наложи, спешно ще се внесе от депутатите, промяна в Закона за преференциите да се върне това, което беше досега. Имаме депутати, избрани с преференциите”, коментира премиерът Бойко Борисов.

”Нека да напомня, че мандатът на предишната ЦИК беше прекратен предсрочно, когато ние бяхме опозиция. Този избирателен закон беше промотиран изцяло от г-жа Мая Манолова по време на мандата на БСП и ДПС. Имат право в това, че мандатът е изтекъл. Щом е изтекъл, да се започне процедура, да се избере нова ЦИК – прозрачно и ясно, защото и нашите избори и избора на президента Румен Радев беше от тази ЦИК. Тогава не оспорвахме изборите”, коментира още премиерът по отношение на избора на нов състав на ЦИК.