АБВ – Ямбол: Новите касови апарати са за сметка на данъкоплатците и дребния бизнес

1
204
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Въвеждането на нови касови апарати е необмислена и нереална мярка. На това мнение е областният председател на АБВ-Ямбол Здравко Здравков. Той коментира пред журналисти, че за него това е “поредният експеримент” и посочи, че за смяната на касовите апарати и съответния софтуер налице са редица несъответствия и това, което става на практика е, че спъва дребния бизнес.

„Липсва предварителна оценка. За пореден път се потвърждава, че мерките, въведени без анализ и оценка, водят до хаос, неразбиране и дори могат да навредят повече, отколкото да помогнат. Сроковете за въвеждане са нереалистични и налагат допълнителна финансова тежест – цитираните суми са около 500 лева за касов апарат и софтуер. Проблем е и че поддръжката на новия софтуер, който ще струва на фирмите около 300 лева годишно“, коментира Здравков.

От своя страна зам.-председателят на АБВ – Владимир Маринов посочи, че за него на практика въвеждането на нови касови апарати навсякъде е невъзможно, тъй като в голяма част от малките населени места нямат интернет, към който да бъдат свързани новите устройства. Неясно оставало и как ще бъде осъществена софтуерната защита.

Зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева изрази мнение, че мярката е в продължение на последователна правителствена политика постъпленията в държавния бюджет да бъдат за сметка на потребителите, а не резултат от добре работеща икономика. Новите касови апарати са за сметка на данъкоплатците и дребния бизнес, категорична бе тя.