Мистериозните, изсечени в скала, църкви на Лалибела, Етиопия

1
156
Добави коментар
setlans
setlans

Скрити от погледите на туристите, в африканските планини се намират 11 църкви, издълбани изцяло от една скала.

За момента, възрастта на сградите остава неизвестна, но мнозина смятат, че те датират от началото на 13 век сл. Хр., по заповед на крал Лалибела. Той е бил император на Етиопия в края на 12 и началото на 13 век.

За него се казва, че е посетил Йерусалим през 1187 г.пр. Хр., непосредствено преди Свещения град да падне под властта на мюсюлманските сили.

Според историята „Животът на крал Лалибела“, която е записана през 15 век, ангел Габриел (Гавриил) се явил на крал Лалибела и го отвел в небесния Йерусалим, където имал разговор с Бог, който казал, че иска той да се върне обратно и да построи тези църкви.

Снимка: podroze.se.pl

Хилядите поклонници, които посещават ежедневните служби в църквите, приемат същото обяснение. Крал Лалибела, с помощта на армия от ангели, успява да завърши 11-те църкви за една нощ.

Това, разбира се, е трудно за вярване, особено от нерелигиозен човек, но трябва да се има предвид, че огромното количество камък и земя, което е трябвало да бъде отстранено от църквите и интериора, не са открити никъде.

Музейната експозиция на строителните инструменти включва само крехка тесла, инструмент, наподобяващ брадвичка, който се предполага, че е бил използван от работниците на Лалибела за извайване на църквите и…нищо повече.

А, как изглеждат църквите отвътре? Не забравяйте, че те са издълбани от скален блок
Снимка: Ugandans At Heart

Сетланс Заглавна снимка: socks-studio