Какво е времето на Марс? Вижте сами! НАСА публикува ежедневно данните от метеорологичните измервания на новата мисия ИнСайт.

1
129
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка бе заснета на 20-ти февруари от камерата ICC на марсианската спускаема мисия „ИнСайт“. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

20 февруари 2019 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Макар че научната общност продължава да тъгува по работилия повече от 14 години марсоход „Опортюнити“, изучаването на Марс продължава. Новопристигналата спускаема мисия „ИнСайт“ следва установените практики от „Спирит“, „Опортюнити“ и „Кюриосити“ за публикуването на всички снимки от повърхността на Марс в реално време. От вчера вече има и нова практика – всички метеорологични измервания ще се предоставят ежедневно за свободно ползване в публичното пространство!

Метеорологичната информация е достъпна на този уебсайт: https://mars.nasa.gov/insight/weather/ 

Не е изненадващо, че на Марс е доста студено. В неделя времето бе типично за мястото, където работи „ИнСайт“ – равнината Елизиум, както и за сезона – късна зима. Максималните температури достигнаха до -17 °C, а минималните паднаха до -95 °C. Скоростта на вятъра стигна до 16.9 метра в секунда, а посоката му бе югозападна.

Метеорологичната станция на борда на „ИнСайт“ на име APSS е разработена от международен екип. Компонентът TWINS (съкращение от Temperature and Winds for InSight) е създаден от Испанския метеорологичен център в Мадрид, Испания – именно той измерва температурите и скороста на вятъра. Към APSS има още магнетометър, създаден от Калифорнийския университет – Лос Анджелис, както и датчик за налягането, създаден от частната компания TAVIS в САЩ.

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/