Ефективни ли сме?

1
203
Добави коментар
Betta
Betta

Какво означава да бъдем ефективни? Може би това означава да можем да извършим дадена работа за определено време, при това качествено. Някои хора са работоспособни преди обяд, други могат да работят само нощно време. Но не е важно през коя част от денонощието сме ефективни. Важно е да сме наясно с нашите възможности да се концентрираме върху дадена задача. Но как да увеличим коефициента на полезното си действие?

Първо трябва да планираме, колко задачи имаме да разрешаваме. Ако са няколко, трябва да ги степенуваме по важност. Когато сме готови с тази оценка, можем да пристъпим към самото действие.

Вторият важен момент е да определим срока за изпълнение. Ако направим списък на дейностите, можем да поставим и времето за реализация на плана ни, особено, ако работата изисква повече време. Понякога някои дейности са по-приятни за изпълнение, а други са доста непривлекателни. Обикновено неприятните дейности отлагаме дори до последния момент, което води до претупване на работата, т.е. страда качеството или ефективността.

Третото, следователно, е изпълнението на работата в точно определено време и за точно определена продължителност. Ако в края на тази дейност ни очаква нещо приятно за почивка или развлечение, това ще увеличи ефективността ни. В противен случай може да превърнем работата в истинско мъчение. Не е необходимо да се изтезаваме. Предварително знаем, че това трябва да се свърши и колкото по-скоро се заемем с изпълнението, толкова по-бързо ще се избавим от досадната работа.

Четвъртият момент е да се концентрираме върху една единствена задача. Даже това да е измием чиниите, да го направим без да се заглеждаме в някое предаване по телевизията или в разговори по телефона, които могат да удължат процеса до безкрайност. Трябва, например, да прочетем определен текст, да го анализираме и да напишем резолюция. Може да не сме настроени за това, но дисциплинирано и ефективно се заемаме и извършваме дейността съсредоточено. Така ще сме доволни от себе си, когато приключим ще се поздравим. Или трябва да научим определен урок по математика или друг предмет, който не ни харесва. Можем да отлагаме до безкрайност и никога да не направим необходимото. Но това означава, че не само няма да научим каквото трябва, но и ще чувстваме неудовлетвореност, даже вина, от себе си.

Някой може да каже, че не е нужно да сме ефективни. Голяма работа, ако отложим една работа за по-късно или да не я извършим изобщо. По тази плоскост е много лесно да продължим. Но животът е пълен с натрупвания. Някои казват, че житейските уроци непрекъснато се повтарят, докато не ги научим. Склонна съм да се съглася с тази философия. Ако искаме да вървим напред и все напред, е необходимо да сме ефективни в дейностите, които очакват да бъдат разрешени и изпълнени. А това означава планиране, действие, а после почивка. Колкото повече работа сме извършили, толкова повече почивката или забавленията ще бъдат по-приятни. Казвам го от собствен опит, защото познавам хора, които мислят, че животът е само, за да се забавляваме. Такива хора с времето стават все по-неудовлетворени от себе си, защото нищо не осмисля съществуването им. А това води до апатия и депресия.

Ефективните хора са природно интелигентни. На това се учим още от съвсем млада възраст. Четенето на книги за саморазвитие е много полезно. Изобщо да се чете е важно за развитие на въображението и самодисциплината. Да бъдем ефективни означава да бъдем полезни за себе си и за всички, които зависят от нашата работа.