Днес е международният Ден на майчиния език

1
169
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На днешния 21-ви февруари светът отбелязва Международния ден на майчиния език. Празникът е част от календара на ЮНЕСКО от 1999 година и има за цел да отбележи значението на езиковите и културни различия между народите по света. И тази година инициативите ще бъдат свързани с образованието и обучението.

По данни на ООН, най-малко 43% от всички 6 000 езика, говорими по света, са застрашени. На всеки две седмици един от тези езици изчезва напълно, повличайки със себе си в забвението цели култури и културни наследства.

Причината за това е, че няколкостотин езика фигурират в програмите за обучение в общественото образование. А в днешния дигитален свят, отдаващ предимство на няколко езика, липсват всякакви следи от някои от най-старите и любопитни езикови системи.

Целта на ЮНЕСКО е да обърне тази тенденция, тъй като езикът е най-мощното средство за запазване на културното многообразие и история на дадена общност.

Това е и причината тази година Денят на майчиния език да премине под знака на народните поговорки. От канцеларията на Омбудсмана на ООН подканват хората от целия свят да цитират любимата си поговорка на родния си език. Те трябва да са на тема мир, хармония, разрешаване на конфликти и спорове, благоденствие и устойчивост.

Най-добрите ще бъдат публикувани в комуникационните канали на институцията.