МРРБ: До края на 2020-а трябва да приключи рехабилитацията „Петрохан“

1
111
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

До края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на пътя през прохода „Петрохан“. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Монтана днес, където взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“.

Път II-81 е сред приоритетите на Агенция „Пътна инфраструктура“ и в момента по Оперативна програма „Региони в растеж“ се рехабилитират 43 км на територията на област София, които се очаква да бъдат готови през тази пролет.

Отделно по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VA „Румъния – България“ 2014-2020 г. В момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител за рехабилитация на още 7,7 км от трасето – от км 86,3 до км 94. Индикативна стойност е 5,3 млн. лв. От програмата е осигурено финансиране и за друг участък от пътя – от км 94 до км 101. Подписването на договора за него предстои.

С успешното завършване на тези обекти ще бъде обновен целият проход, тъй като отсечката на територията на област Монтана беше ремонтирана през 2015 г. по програма „Транзитни пътища V“.

Възлагат се предпроектни и геоложки проучвания за изграждане на тунел под прохода „Петрохан“, който ще бъда предложен за финансиране чрез публично-частно партньорство. Реалният срок да се доведе проектът до край е осем години при много добра организация. За тунел се говори много отдавна, но за първи път е включен в управленска програма, отбеляза заместник-министър Нанков.

В рамките на програмния период на ОПРР  са сключени общо 17 договора на стойност 60 млн. лв. Те включват както пътно-инфраструктурни проекти, така и модернизиране на учебни и детски заведения, обекти от социалната инфраструктура и градското обзавеждане, както и инициативи за повишаване на енергийната ефективност в региона.