Депутати, адвокати и ДАНС ще мислят как да се промени законът срещу прането на пари

2
151
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Новосформирана работна група от представители на адвокатурата, ДАНС и депутати ще нищи промените в Закона срещу прането на пари. Това стана ясно днес, след поредна среща на Висшия адвокатски съвет и държавните власти, предава Lex.bg.

Причината за извънредната среща е една от мерките срещу прането на пари, която изисква адвокатите да докладват на ДАНС при съмнение за подобни злоупотреби. Според юристите обаче това ги превръща в доносници и е в противоречие с адвокатската тайна.

След като заплашиха с протести, адвокатите станаха част от новосформирана работна група, чието първо заседание ще се проведе идния вторник. Целта е да се намери баланс между буквата на закона и професионалните норми на юристите.

”Парламентът ще направи баланса в Закона срещу изпирането на пари, убеден съм, че няма да застрашим репутацията на страната, но същевременно ще защитим правата на всички български граждани. Това, което ние ще се постараем да направим на база преамбюла на директивата да гарантираме, че тя ще се изпълни 100% и няма да има репутационна щета за държавата”, коментира председателят на вътрешната комисия в Парламента Цветан Цветанов след среща със Съвета.

”Страната ни в момента има и други ангажименти за присъединяване към валутния съюз, това също е една от причините да бъдем много внимателни и да не създаваме допълнителни напрежения или пък да създадем такива условия, в които при една проверка от всички тези органи да се окаже, че в страната не сме приели необходимите промени, свързани с директивата“, уточни още той.

Шефът на ДАНС каза, че при разговор с представители на Висшия адвокатски съвет е постигнато съгласие Законът срещу изпирането на пари да се направи „по-гъвкав“.