АВАРИЯ: Руска ракета Союз 2 с ускорителен блок Фрегат не успя да изведе спътника EgyptSat-A в правилната орбита!

2
173
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката – ракетата-носител „Союз 2“, която днес ще изведе спътник „EgyptSat-A“. Снимка : РКК „Енергия“

21 февруари 2019 г. 20:25 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 18:47 ч. от космодрума Байконур излетя космическа ракета „Союз 2“ с ускорителен блок „Фрегат“ и спътник „EgyptSat-A“. Това бе първото изстрелване на Русия за 2019-та година.

Информационната агенция РИА Новости обаче оповести, че в хода на полета е възникнал проблем. „Наземни средства са установили нисък перигей на ускорителния блок „Фрегат“, което свидетелства за възможна аномална ситуация при изстрелването. Това обаче може и да е грешка в данните“, съобщава анонимен събеседник на ракетно-космическия отрасъл.

Експерти напомнят, че ако е настъпила авария с ускорителния блок „Фрегат“, това няма да се отрази върху план-графика за пилотираните полети. Ако обаче проблемът е настъпил с третата степен на ракетата „Союз“, вероятно последствия в негативен аспект ще има. 

Тепърва предстои да научим какво точно се е случило и дали евентуално спътникът „EgyptSat-A“ може самостоятелно да влезе в правилната си орбита със собствените си двигатели.

Напомням на читателите, че „EgyptSat-A“ e спътник за наблюдение на Земята, построен от руската корпорация РКК „Енергия“ за нуждите на Египет. Сателитът ще трябва да замени „EgyptSat-2“, който бе изстрелян през април 2014-та година и който трябваше да работи поне 11 години, но аварира по-малко от година след старта, тъй като и основният и резервният му компютър се скапаха. „EgyptSat-1“, който бе изведен през 2007 година, също не успя да изпълни планирания 5-годишен експлоатационен срок и се повреди три години след излитането.

Очаквайте подробности! 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/