Нека поговоря малко за музика

3
125
Добави коментар
petar_k
petar_k

Музиката е красива, но и манипулативна!

Когато искам да си почина от всичко и всички, един от начините ми е да слушам музика като оставям любимата ми мелодия да ме води. Потапям се в света на музиката до там, че виждам картини, които ме успокояват и не мога да видя в реалността. Някои от тях имам чувството, че дори няма да ги забравя никога. Просто не мога да обясна необяснимото…! – това за мен е музиката.

Музиката е изкуство и няма нищо срамно да се отпуснеш под звуците на любимия жанр. Тя може да ти помогне да забравиш поне за момент проблемите, които са неизбежна част от живота. Нотите имат силата да те накарат да се усмихнеш и да чакаш с нетърпение да зазвучи следващото произведение. Музиката е балсам за душата. Тя може да лекува душевни рани чрез вдъхновяващи мелодии. Може да ни е толкова хубаво, че дори да не искаме да се връщаме в реалността и единственото, което ни успокоява е, че след като свърши песента ще започне следващата.

Слушаме това, което ни наложат

Колкото и да не ни се вярва, това е така! Замислете се колко различни стилове музика има и всеки стил си има определена маса от почитатели. Дори чалгата, която аз не слушам е намерила не малък брой фенове. За мен чалгата е набрала популярност не заради качествени песни, а за това, че тя се слуша заради изпълнителите ѝ. Хората искат да гледат тунинговани жени с повечко грим и силикон, които се мислят за повече от другите. Без да осъзнават, с тлъстите си хонорари накрая те изглеждат точно това. „Певачки/певачи“ без особено голям гласов талант взимат в пъти повече пари пред уважавани композитори и изпълнители. И това е така, защото това се налага по телевизия, по заведения и барове. Става един парадокс. Дори да искаш да чуеш качествена песен или изпълнител, то варианта ти е да го направиш у дома или в колата. Малко са заведенията, които си позволяват да „рискуват“ с различен стил музика, защото не са модерни. Или просто не са така добре промотирани и бляскави…

В България определено се дава предимство на „простата“ музика. Песни с качествен текст и послание отстъпват място на пиянските им „другари“. Когато тук навлезе хип-хоп стила и застана до малкото останали рок групи, чалгата вече беше набрала голяма скорост. Постепенно с годините чалгата успя да претопи хип-хоп звученето като се вклини в него, а рок звученето отстъпи позициите си. Получи се една колаборация с краен резултат на едно изкривено R&B звучене. Често ми се случва да обърквам новите поп песни с няк`ви чалга подобия. Просто в държава ни се налагат едни пошли песни и имам чувството, че те отговарят на състоянието на държавата като цяло.

За финални думи искам да кажа, че се надявам самите композитори с помощта на музикантите да успеят да преборят този криворазбран модел на музикална култура в страната. Определено сме нация пълна с много талантливи хора и то в какво ли не направление. Ако за момент се отърсим от коловоза, който следваме в музикален аспект ще забележим, че музиката е много повече от извиването на гюбеци и вдигането на наздравици!

Който се отдаде на музиката няма да съжалява. Музиката е нещо безценно, тя е щастие.

Снимка: pixabay.com