УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Юнити изведе в космоса трима души и няколко научни опита за нуждите на НАСА!

1
169
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: самолетът-носител „Ийв“ изведе днес космическия кораб „Юнити“ към отправната височина за запалването на ракетния му двигател. Photo credit : Virgin Galactic

22 февруари 2019 г. 20:25 ч.

Светослав Александров. Първият пилотиран космически полет за 2019-та година е вече в историята! Частният американски кораб на Върджин Галактик „Юнити“ летя успешно днес малко след 18:00 ч. българско време и достигна до височина от 89.9 километра – с близо 10 километра над 80-километровата граница, която НАСА и военновъздушните сили на САЩ считат за начало на космическото пространство. 

На борда на „Юнити“ летяха пилотите Майкъл Масучи и Дейв Маккей, както и треньорката на Върджин Галактик Бет Моузес. Те се превърнаха съответно в 569-тия, 570-тия и 571-вия човек, достигнали до космическото пространство. И докато Маккей и Масучи са професионални летци-изпитатели, същото не може да се каже за Моузес – тя не е преминала през пилотско обучение, съответно бе първият пътник, летял на борда на комерсиален космически кораб. Бет Моузес е и първата жена в историята на космонавтиката, която достигна до космоса на борда на комерсиален космически кораб.

В рамките на днешния полет бяха отбелязани още няколко събития, които се случиха за пръв път – както за Върджин Галактик, така и за комерсиалната пилотирана космонавтика като цяло. За пръв път трима души летяха заедно в космоса на борда на пилотиран космически кораб от серията „СпейсШипТу“ и за пръв път трима души летяха заедно в космоса на борда на частен космически кораб изобщо. За пръв път космически кораб от серията „СпейсШипТу“ премина скорост от 3 Маха. За пръв път „Юнити“ бе натоварен с толкова количество полезен товар, колкото се очаква да превозва и по време на редовните му мисии. 

На борда на космическия кораб пътуваха и няколко експеримента на НАСА, които са свързани с разработката на космически животоподдържащи системи и измерване на електромагнитни полета. Ето имената на тези експерименти:

Microgravity Multi-Phase Flow Experiment for Suborbital Testing – координиран от космическия център Джонсън.

Vibration Isolation Platform – координиран от Контролд Дайнемикс.

Collisions into Dust Experiment – координиран от Университета в Централна Флорида. 

Electromagnetic Field Measurements – координиран от Университета Джон Хопкинс. 

Пълно описание на научните опити има на сайта на НАСА. 

Днешният полет бе вторият пилотиран космически полет на САЩ след приключването на програмата „Космическа совалка“ през 2011-та година. Напомням на читателите, че Върджин Галактик изпрати за пръв път хора в космоса на 13-ти декември 2018-та година – първа американска пилотирана космическа мисия след ерата на совалките. 

Ричард Брансън, основател на компанията, планира да проведе още поне два тестови полета, преди да започне редовното превозване на обикновени граждани до космическото пространство. Първият редовен полет е насрочен за юли – навръх 50-годишнината от пилотираната мисия „Аполо 11“ до Луната. Самият Брансън ще лети тогава на борда на „Юнити“. 

За повече информация: Върджин Галактик

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/