НАСА откри отдел, посветен на търсенето на извънземен живот

1
143
Добави коментар
setlans
setlans

Преди няколко месеца, НАСА организира конференция, чиято основна тема беше начините за откриване на изкуствени „техноподписи“ от извънземен живот, и странични продукти от цивилизация, като радиовълни, замърсители и боклук.

Изглежда, че НАСА приема търсенето на извънземен живот доста сериозно, защото преди дни обяви създаването на нов отдел, посветен именно на това.

Отделът е наречен „Център на науката за откриване на живот“. Той се състои както от учени от НАСА, така и от външни институции, включително Джорджтаунски университет и Джорджия Тех.

Целта на ЦНОЖ, според техните думи, е да отговори на въпроса „Сами ли сме?“. Водещият изследовател на проекта Тори Хьолер, казва:

„Вече имаме научните и инженерни умения, за да отговорим на този дълбок въпрос, с яснотата на научните доказателства. Освен това, имаме и голяма общност от учени, които са готови за това голямо предизвикателство.“

Вижте още: 10 учени, които твърдят, че имат доказателства за извънземен живот

Осъзнавайки, че извънземният живот вероятно няма да прилича на земният, ЦНОЖ казва, че има за цел да изследва всички възможности. Според учените, извънземният живот може би няма да изглежда като нещо, което дори бихме разпознали.

Според Хьолер:

„Търсенето на извънземен живот не може да има универсален подход. За да си осигурим най-добрия шанс за успех, ние трябва да разработим инструменти и стратегии, които са пригодени за откриване на живот в уникалните условия на другите светове. Те са много различни не само от Земята, но и един от друг.“
„…извънземният живот може да бъде много по-странен, от това, което си представяме.“

Друг изследовател от ЦНОЖ е Сара Стюарт Джонсън. Целта на нейният екип, според нея, е да „открие живота, какъвто не го познаваме“. Хубаво е, че учените вече гледат по-отворено към идеята, че извънземният живот може да бъде много по-странен, от това, което си представяме.

Този странен извънземен живот може да по-близо, отколкото си мислим. Последните проучвания на планетите и луните в нашата слънчева система сочат, че във водите може да се крие живот. Подземните океани на спътниците на Сатурн и Юпитер са най-вероятните кандидати. Други проучвания сочат, че има доста големи шансове да се открие живот и на Марс, или дори и на Венера.

Центърът на науката за откриване на живот ще започне работа само с няколко екипа, но с разрастването на проекта, ще започнат работа още учени от по-широки области.

Ясно е, че НАСА все повече инвестира в търсенето на извънземен живот. Дали имат следи, за които не знаем? Каквато и да е ситуацията, все пак е вълнуващо, че търсенето на извънземен живот се разглежда все по-сериозно.

Научавайте новините, които масовите медии игнорират: Последвайте ни във Фейсбук

Сетланс / НАСА Заглавна снимка: express.co.uk