Rapidshare прекрати работа, ето кои са алтернативите за споделяне на файлове

2
327
Добави коментар
seoslav
seoslav

През март 2015 г. услугата за споделяне на файлове Rapidshare прекрати своята дейност и изтри всички останали файлове. Популярната компанията се поддаде на натиск да затегне мерките за борба с пиратството и в резултат на това загуби тонове от клиенти, принуждавайки я да преустанови дейността си изцяло.

За щастие, споделянето на файлове извървя дълъг път през последните години. Изобилие от услуги ви дава възможност да споделяте файлове бързо, лесно и да се радвате на множество други функции.

В този пост, ние разкриваме най-добрите алтернативи на Rapidshare и обясняваме защо всеки може да е подходящ за вас.

Dropbox е едно от най-известните имена в файлшеринг бизнеса. С повече от 500 милиона потребители има много и интересна история.

Dropbox позволява бързо и лесно споделяне на файлове и е идеален както за индивидуална, така и за бизнес употреба. Можете да получите достъп до папките на Dropbox чрез всеки уеб браузър или можете да изтеглите софтуера на най-често използваните устройства за лесен достъп. Файловете се синхронизират между устройства, така че не трябва да се притеснявате за актуалността на информацията.

Няма безплатни бизнес планове, но има 30-дневен безплатен пробен период. Цените за бизнес пакети – които включват най-малко 3 TB пространство за съхранение – започват от $ 12.50 на месец на потребител (минимум трима потребители).

Volafile предлага синхронизирано споделяне на файлове и чат в една платформа и е идеално за групи или екипи. Потребителите създават „стая“, в която да съхраняват файловете си, като всеки от тях разполага със собствена функция за чат. Вашата стая има уникален URL адрес, който можете да споделите с толкова хора, колкото искате.

Услугата е напълно безплатна. Можете да качвате файлове с размер до 20 ГБ, но се съхраняват само два дни. Това е чудесна услуга за проучвателни групи или брейнсторминг, но не е добър вариант, ако имате нужда от дългосрочно съхранение.

Tresorit е голямо име в споделянето на файлове и е известен със своята първокласна сигурност. Услугата ви позволява да синхронизирате и споделяте папки с нулево кодиране, което означава, че никой, дори и в самата компания, не знае какво споделяте.

Tresorit съхранява вашите файлове в постоянно охранявани центрове за данни на ЕС. Кодове за удостоверяване на съобщения се прилагат към всеки файл, като се гарантира, че дори ако системата е хакната, файловете не могат да бъдат променяни.

Всички тези функции за сигурност идват с доста тежка цена. Тъй като Tresorit е безплатна за физически лица, които могат да изпращат файлове с размер до 5 ГБ, сметката без такса не включва съхранение на данни и липсват някои защитни функции. 200 GB място за съхранение и допълнителни функции като възстановяване на изтрити файлове, двуфакторна автентификация и възстановяване на версията, цените започват от $ 10.42 на месец.

4Shared е различен от много други в този списък, тъй като служи и като база данни на публични файлове. Тук можете да преглеждате файлове, включително такива с музика, видео и книги, както и приложения. Можете също да качите свои собствени файлове в облака и да ги запазите частни или да ги споделите публично.

Свободните планове са с 15 GB място за съхранение, но максималният размер на качване на файлове е 2048 MB. Платените планове (започващи от $ 6.50 на месец) са със 100 GB място за съхранение и максимален размер на качване на файлове от 100 GB. Премиум планът също така ви дава възможност за споделяне на реклами, по-бързи скорости на изтегляне, SSL криптиране на данни, опция за възстановяване на изтрити файлове и преки връзки за изтегляне, заедно с други функции.

Zippyshare е напълно безплатна услуга за споделяне на файлове. Тя не се предлага с хубав, лъскав интерфейс и е със съвсем бейсик екстри. Ако просто трябва бързо да качите и споделите някои файлове, това е точно за вас.

По подразбиране вашите файлове ще бъдат обществено достояние, но можете да ги промените на частни, преди да ги качите. След като ги качите, ще получите уникална връзка, която можете да споделите с всеки, който пожелаете. Zippyshare не изисква регистрация, предлага неограничено дисково пространство и няма ограничения за изтегляне. Ограничението за размер на файла обаче е 500 MB, а файловете могат да се съхраняват само до 30 дни без да има активност по тях.

Mediafire е лесна за ползване услуга за споделяне на файлове с много и различни предложения. Безплатните профили включват до 10 ГБ памет, с максимален размер на файла 4 ГБ. Получавате неограничен трафик и изтегляния, както и връзки за споделяне на вашите файлове.

Приложенията позволяват групово качване на файлове, дори хиляди наведнъж, а файловия мениджър прави организацията лесна и прегледна. Еднократните връзки са добра функция, която ви позволява да изпращате url адреси, които не могат да се споделят с никой, освен с основните получатели. Идеално решение, ако работите с чувствителни файлове.

Про акаунта ви дава 1 TB памет и без досадни реклами. Той също така ви позволява да вграждате връзки директно в уебсайта си, имейли или публикации в социалните медии, така че получателите могат въобще да не минават през сайта на Mediafire. Другите предимства включват групови доунлоудвания и директно качване от връзки към уебсайтове. Плановете Pro започват от $ 3.75 на месец.

Yandex Disk е фокусиран единствено върху снимки и видеоклипове и ви позволява да съхранявате безплатно до 10 GB файлове. Файловете могат да се споделят с други хора чрез кратки връзки. Интересно, полезно и любопитно е, че Yandex ви дава безплатен достъп до Microsoft Office Online (включително Word, Excel и PowerPoint) от вашия браузър.

Yandex Pro се предлага от $ 2 на месец и включва допълнително съхранение (100 GB до 1 TB данни в зависимост от плана), без реклами, приоритетна поддръжка и няколко други функции.

Mega е сигурна услуга за съхранение в облака, която също така позволява споделяне на файлове, макар и не с лекотата, която предлагат много други услуги. Предлага прилично количество свободно пространство за съхранение, което в момента е 10 GB на план, но това изглежда се променя редовно.

MEGA е била много привлекателна възможност, тъй като предлага на потребителите 50 GB свободно пространство. Въпреки това, през 2018 г. компанията леко променя модела си и предлага това пространство само на потребители, които плащат лицензионна такса или изпълняват задачи, като например да канят други потребители в MEGA.

Sync е съсредоточен в голяма степен върху поверителността и сигурността. Включва шифроване от край до край, защита с парола, дати на изтичане и функции за разрешения. Както подсказва името му, всички качени файлове се синхронизират, така че да имате достъп до актуализираните файлове в реално време от всяка точка с всяко устройство. Sync е известен със своята голяма вътрешна поддръжка, което е особено добра новина за начинаещите потребители.

Безплатната версия на Sync ви дава 5 GB пространство и бейсик функции за споделяне. Платените планове идват с 30-дневна гаранция за връщане на пари и започват от $ 49 на година за физически лица за 500 GB място за съхранение. Бизнес плановете започват от $ 8 на месец за 2 TB пространство.

Jumpshare е малко по-различен от другите в този списък, тъй като се фокусира предимно върху предоставянето на платформа за споделяне на реклами. Тя позволява на потребителите да видят повече от 200 файлови формати, включително видеоклипове, големи документи и презентации.

Тази услуга е идеална за хора, които трябва да си сътрудничат по визуални и аудио проекти. Предимствата включват записване и анотиране на екранни снимки, записване на екрана с аудио и коментари в реално време на файлове. Jumpshare се интегрира безпроблемно със стотици приложения, включително Slack, Trello и Asana.

Свободните планове включват 2 GB място за съхранение, 250 MB ограничение на размера на качване и 30 секунди запис на екрана. Започвайки от $ 8,25 на месец, най-ниският платен план (плюс) ви дава 1 TB пространство, 20 GB ограничение за качване на файлове и неограничен екранен запис, наред с други функции.

PixelDrain е напълно безплатна услуга, която ви позволява бързо да споделяте файлове. Можете да качите файл с размер до 5 GB и незабавно да получите споделена връзка. Качваните файлове се запазват до 60 дни след последното им гледане.

В момента сайтът се поддържа от само един човек и въпреки че е свободен да се използва, се приемат и насърчават дарения. Това не е много сигурна опция за споделяне на файлове, но е бърза и лесна. Дори не е необходимо да се регистрирате  и файловете ви ще бъдат запазени локално във вашия уеб браузър.

Ge.tt много прилича на концепцията на PixelDrain. Той има супер прост интерфейс и е лесен за работа. Всичко, което трябва да направите, е да започнете да плъзгате и пускате файлове на началната страница и да ги споделяте, без дори да създавате профил. За да започнете да съхранявате файлове, е необходимо да се регистрирате, а Ge.tt позволява безплатно до 2 GB място за съхранение.

Ако изберете премиум акаунт, можете да получите 50 ГБ съхранение, лимит за качване от 1 ГБ и дневен лимит за изтегляне от 500 ГБ, който започва от $ 1.99 на месец. Планът Premium Plus позволява 1 TB съхранение, започвайки от $ 3.99 на месец.

Това не е лош вариант за съхраняване и споделяне на малък брой файлове, но определено още има какво да се работи по него.

 

Източник: Comparitech