Седемте чудеса на Слънчевата система

1
171
Добави коментар
setlans
setlans

Слънчевата система е пълна с мистерии и чудеса, които винаги са удивлявали хората. Днес ще разгледаме нещо по-различно – Седемте чудеса на Слънчевата система.

След като съществуват класации за чудесата на античния и съвременния свят, съвсем логично е да има и класация за Слънчевата система.

Преди да преминем към нея, нека припомним другите две класации:

Седемте чудеса на античния свят, изброени в реда на тяхното създаване, са:

Египетски пирамиди (2575 – 2465 пр. Хр.)Висящи градини на Семирамида (8 – 6 век пр. Хр.).Статуя на Зевс Олимпийски (430 пр. Хр.).Храм на Артемида в Ефес (550 пр. Хр.). Мавзолей в Халикарнас (353-351 пр. Хр.). Родоски колос (292-280 пр. Хр.).Александрийски фар (280 пр. Хр.).

Новите седем чудеса на света са съвременна алтернатива на Седемте чудеса на Античния свят. Те са:

Великата китайска стена, Северен КитайГрад Петра, ЙорданияСтатуята на Христос, Рио де Жанейро, БразилияМачу Пикчу, Куско, ПеруЧичен Ица, Юкатан, Мексико,Колизеумът, Рим, ИталияТадж Махал, Агра, Индия
Нека преминем и към Седемте чудеса на Слънчевата система:
Олимп, Марс
Снимка: By Image by NASA, modifications by Seddon

Олимп е най-високият вулкан и планина, познат в Слънчевата система. Намира се на планетата Марс и е три пъти по-висок от Еверест. Олимп е висок 27 хиляди метра, или 27 километра, а в широчина се разпростира на 550 км.

Виж още: 10 забележителни прилики между Земята и Марс

Пръстените на Сатурн

Най-голямата забележителност на Сатурн са неговите пръстени. Сами по себе си, те са уникален обект в Слънчевата система. Пръстените са съставени от силикатни скали, железен оксид и ледени частици. Тяхната големина варира от песъчинки до автомобили.

Любопитно: Ето колко дълго ще оцелеете на всяка планета в Слънчевата система

Световният океан на Земята
Снимка: International Space Station 

Сред Седемте чудеса на Слънчевата система попадат и океаните на нашата планета. Световният океан заема около 71% от повърхността на Земята.

Той е разделен на няколко океана: Тих, Атлантически, Индийски, Южен и Северен ледовит океан. Океаните съдържат 97% от водата на Земята.