„Зелена книга“ е големият победител на тазгодишните награди „Оскар“ (СНИМКИ)

1
166
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Зелена книга“ триумфира като най-добър филм на церемонията за наградите „Оскар“, която се проведе в неделя вечер в „Долби тиатър“ в Лос Анджелис. След като отмъкна голямата победа почти незабелязано на „Златен глобус“, режисираната от Питър Фарели лента направи същото и на отличията на Американската филмова академия. Въпреки че критици, букмейкъри и киномани залагаха на „Рома“ за приза в топ категорията, авторите на „Зелена книга“  се поздравиха с триумф в края на бляскавата церемония.

 Снимка: Kino Nova Българският актьор Димитър Маринов с българското знаме на сцената на „Долби тиатър“ заедно с останалите от екипа на „Зелена книга“

Общо три статуетки „Оскар“ взе филмът с участието и на българина Димитър Маринов. Останалите две бяха за най-добър оригинален сценарий (дело на Ник Валелонга, Брайън Къри и режисьорът Питър Фарели), което също бе изненада, предвид, че според прогнозите основен претендент тук бе „Фаворитката“. Без никакъв елемент на изненада пък премина награждаването в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля. След като грабна същия приз през 2017 г. с участието си в „Лунна светлина“, Махершала Али триумфира и тази година в костюма на ексцентричния виртуозен пианист д-р Дон Шърли.

„Искам да посветя тази награди на своята баба, която през целия ми живот шепнеше в ухото ми – „ако не успееш сега, опитвай пак и пак, докато не го направиш“. Нямаше да съм тук без нея и нейната подкрепа“, откровен бе Али в благодарствената си реч, в която изрази уважението и обичта си още към колегата му Виго Мортенсен, режисьорът Питър Фарели, както и съпругата и дъщеря му.

За първи път от 30 години насам 91-ата церемония за раздаването на наградите „Оскар“ се проведе без водещ. За фаворити на вечерта бяха спрягани „Рома“ на Алфонсо Куарон и „Фаворитката“ на Йоргос Лантимос, които си спечелиха най-много номинации – всяко заглавие се разписа с по 10.

Въпреки, че беше спряган за топ филмът на годината според редица прогнози, „Рома“ не успя да се пребори за голямото отличие. Лентата обаче си тръгна също с три статуетки – за най-добра кинематография, най-добър чуждоезичен филм и разбира се – най-добър режисьор. От сцената Куарон не пропусна да благодари, както на актьорите и екипа си, така и на Netflix, които дадоха разпространение на филма му. Този жест бе важен, доколкото стрийминг гигантът среща доста врагове сред класиците в киноиндустрията заради нежеланието си да излъчва заглавията си първо на голям екран и след това на платформата си.

Само с една награда пък си тръгна „Фаворитката“. Статуетката отиде „по сметката“ на Оливия Колман за блестящото превъплъщение й в кралица Ана Стюарт. Наградата обаче също бе донякъде изненадваща, доколкото за фаворит се смяташе Глен Клоуз („Съпругата“), която – по всичко личи – ще продължи да държи рекорда за най-много номинации за „Оскар“ без приз.

С най-много отличия от Американската филмова академия пък си тръгна „Бохемска рапсодия“. Лентата, чийто режисьор бе отлъчен от средите покрай обвинения в сексуално насилие, спечели в общо четири категории – за звукови монтаж и смесване, филмов монтаж и за актьор в главна роля.

„Ще ви бъда вечно задължен заради това, че ми дадохте шанс да вляза, макар и за съвсем кратко, във вашата история“, почти през сълзи каза Малек обръщайки се към Брайън Мей и Роджър Тейлър, които присъстваха в залата със съпругите си.

Именно двамата музиканти от Queen, подкрепени от Адам Ламберт дадоха ударен старт на церемонията – изключително успешен ход предвид липсата на водещ. Мей, Тейлър и Ламберт заложиха на медли с два от най-големите хитове на групата – We Will Rock You и We are the Champions. Изпълнението им продължи не повече от 4 минути, които обаче бяха достатъчни, за да вдигнат публиката на крака. „Добре дошли на оскарите!“, изкрещя Ламберт в края на изпълнението.

Секунди по-късно на сцената се качиха Тина Фей, Мая Рудолф и Ейми Полър. С пиперливо чувство за хумор трите дами дадоха всъщност силна заявка за ролята на водещи догодина. „Съобщаваме накратко, тъй като вероятно сте объркани – днес няма да има водещ, няма да има награда в категория за популярен филм и Мексико няма да плаща за стената“, намигна Рудолф, на което Полър  отговори:

„Не, няма да има награди в рекламните паузи, но ще има рекламни паузи на наградите“.

Триото не пропусна да разсмее публиката и по повод сблъсъка между Netflix и традиционалистите в киноиндустрията. „Рома“ е на Netflix? Какво следва – и микровълновата ми печка да направи филм?“, пошегува се на свой ред Фей. Няколко закачки по-късно те представиха и първата награда за вечерта – за най-добра актриса в поддържаща роля. Това бе една от най-лесно предсказуемите категории за вечерта, предвид че изпълнението на Реджина Кинг в „Ако Бил Стрийт можеше да говори“ е най-награждаваното през отминалата година, според справка на Rotten Tomatoes. Напълно очаквано и заслужено, актрисата грабна и „Оскар“-а тази вечер, като първият човек, на когото благодари, бе майка й, гледаща я от първия ред в „Долби тиатър“. „Аз съм пример за човек, заобиколен от любов и подкрепа“, каза със сълзи на очи Кинг, като не пропусна да отдаде заслуженото и на останалите си колежки, номинирани в категорията – Ейми Адамс, Марина де Тавира, Ема Стоун и Рейчъл Вайс.

Макар че не успя да се разпише като първият победител в категорията „популярен филм“, „Черната пантера“ все пак влезе в историята на наградите „Оскар“. Заглавието на Marvel си тръгна от церемонията с три статуетки под ръка – за най-добри оригинален саундтрак, продукционен дизайн и костюми. Последните два приза отидоха съответно при Хана Бийчлър и Джей Харт (продукционен дизайн) и Рут Е. Картър (костюми). Бийчлър и Картър станаха първите чернокожи творци, спечелили „Оскар“ в категориите си.

„Роди се звезда“ също имаше своя миг под светлините на прожекторите на бляскавата церемония тази вечер.

Напълно очаквано, лентата триумфира в категорията за най-добра оригинална песен за Shallow, която донесе и „Грами“ на Лейди Гага преди броени седмици. „Брадли, няма друг човек, с когото бих могла да изпея тази песен“, каза през сълзи Гага. Въпреки че бе номиниран в седем други категории, „Роди се звезда“ не успя да се пребори за повече статуетки.

 

Ето го и пълният списък с победителите:

Документален филм:

Free Solo

Hale County This Morning, This Evening

Minding The Gap

RBG

Of Fathers And Sons

Актриса в поддържаща роля:

Ейми Адамс („Вице“)

Марина де Тавира („Рома“)

Реджина Кинг („Ако Бийл Стрийт можеше да говори“)

Ема Стоун („Фаворитката“)

Рейчъл Вайс („Фаворитката“)

Дизайнер на костюми:

„Балада за Бъстър Скръгс“

„Черната пантера“

„Фаворитката“

„Мери Попинз се завръща“

„Кралицата на Шотландия“

Грим и прически:

Border

„Кралицата на Шотландия“

„Вице“

Продукционен дизайн:

„Черната пантера“

„Фаворитката“

„Първият човек“

„Мери Попинз се завръща“

„Рома“

Кинематография:

„Студена война“

„Фаворитката“

„Никога не поглеждай встрани“

„Рома“

„Роди се звезда“

Звуков монтаж:

“Черната пантера“

„Бохемска рапсодия“

„Първият човек“

„Нито звук“

„Рома“

Звуково смесване:

„Черната пантера“

„Бохемска рапсодия“

„Първият човек“

„Рома“

„Роди се звезда“

Чуждоезичен филм:

„Капернаум“ (Ливан)

„Студена война“ (Полша)

„Никога не поглеждай встрани“ (Германия)

„Рома“ (Мексико)

„Джебчии“ (Япония)

Монтаж:

„Черен в клана“

„Бохемска рапсодия“

„Фаворитката“

„Зелена книга“

„Вице“

Актьор в поддържаща роля:

Махершала Али („Зелена книга“)

Адам Драйвър („Черен в клана“)

Сам Елиът („Роди се звезда“)

Ричард Грант (Can You Ever Forgive Me)

Сам Рокуел („Вице“)

Анимационен филм:

„Феноменалните 2“

„Островът на кучетата“

Mirai

“Ралф разбива интернета“

„Спайдър-мен: В Спайди-вселената“

Анимационен късометражен филм:

Animal Behavior

Bao

Late Afternoon

One Small Step

Weekends

 

Късометражен документален филм:

Black Sheep

End Game

Lifeboat

A Night At The Garden

Period. End Of Sentence

Визуални ефекти:

„Отмъстителите: Война без край“

„Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух“

„Първият човек“

„Играч първи, приготви се!“

„Соло: История от Междузвездни войни“

Игрален късометражен филм:

Detainment

Fauve

Marguerite

Mother

Skin

Оригинален сценарий:

„Фаворитката“

First Reformed

“Зелена книга“

„Рома“

„Вице“

Адаптиран сценарий:

 

„Балада за Бъстър Скръгс“

„Черен в клана“

Can You Ever Forgive Me?

“Ако Бил Стрийт можеше да говори“

„Роди се звезда“

Оригинален саундтрак:

„Черната пантера“

„Черен в клана“

„Ако Бийл Стрийт можеше да говори“

„Островът на кучетата“

„Мери Попинз се завръща“

Оригинална песен:

All The Stars („Черната пантера“)

I’ll Fight (RBG)

The Place Where Lost Things Go („Мери Попинз се завръща“)

Shallow („Роди се звезда“)

When A Cowboy Trades His Spurs For Wings („Балада за Бъстър Скръгс“)

Актьор в главна роля:

Крисчън Бейл („Вице“)

Брадли Купър („Роди се звезда“)

Уилем Дефо (At Eternity’s Gate)

Реми Малек („Бохемска рапсодия“)

Виго Мортенсен („Зелена книга“)

Актриса в главна роля:

Ялица Апарисио („Рома“)

Глен Клоуз („Съпругата“)

Оливия Колман („Фаворитката“)

Лейди Гага („Роди се звезда“)

Мелиса Маккарти (Can You Ever Forgive Me?)

Режисьор:

Спайк Лий („Черен в клана“)

Павел Павликовски („Студена война“

Йоргос Лантимос („Фаворитката“)

Алфонсо Куарон („Рома“)

Адам Маккей („Вице“)

Филм:

„Черната пантера“

„Зелена книга“

„Черен в клана“

„Рома“

„Бохемска рапсодия“

„Фаворитката“

„Роди се звезда“

„Вице“