Български пенсионер: Не искам нищо материално. Изпратете ми книги!

1
102
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Български пенсионер покори социалните мрежи с нестандартната си обява. Николай Петров от Тополовград се превърна в интернет сензация и стопли сърцата на десетки, ако не и стотици, със своята изповед.

Възрастният човек получава едва 207 лева пенсия, и макар като много от нашенците от “втората младост” да страда от какви ли не болежки, той не моли за финансова подкрепа или друг вид помощ. В апела си, публикуван във вестник, той моли за… книги. Петров се влюбил в литературата още като дете, но с течение на годините купуването на книги ставало все по-трудно. До днес, когато за него пазаруването в книжарница е нещо, което не може да си позволи. Затова пуснал обява.

А на необичайната му молба вече са откликнали мнозина. Всеки ден в дома му пристигат пратки от цялата страна. Малки и големи му изпращат екземпляри от собствената си библиотека, с желание да разнообразят ежедневието му с интересно четиво. И макар в дома на Петров вече да има над 1 000 тома, той се отнася с обич и вълнение към всяко ново попълнение по рафтовете си.

”Като малък чета до късно, завивам се през глава с едно фенерче, слагам едно чердже на вратата да не види майка, защото ще ми се кара. С книгите по-лесно се живее, по-друго е. Това е любопитство, срещаш нови хора, нови, нови”, разказа 66-годишният мъж пред камерата на БНТ. А покрай новите истории, възрастният човек се запознал и с много нови хора, с които продължава да се чува, да си пише.

Споделя, че обича да чете и фантастика, и Джон Гришам, и Стивън Кинг, и исторически книги. Всяко от томчетата му е описано прилежно в каталог. Но въпреки обичта си към всяко едно от тях, той е готов на свой ред за пореден път да подари част от книги си, за да зарадва и други почитатели на литературата, които нямат възможност да си закупят.