Русия направи последен опит да спъне изстрелването на Крю Драгън към МКС

1
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на космическия кораб „Крю Драгън“ на стартовата площадка. Photo credit : SpaceX

25 февруари 2019 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. На 22-ри февруари НАСА и СпейсЕкс изпълниха процедурата за одобряване на космическия кораб „Крю Драгън“ за полет до Международната космическа станция. Процедурата мина успешно и ако няма някакви други спънки или лоши метеорологични условия, дебютното изстрелване на кораба в роботизиран режим е насрочено за 2-ри март от космическия център Кенеди в 09:48 ч. българско време.

Но по един проблем продължава да се работи до ден днешен. Тъй като това е мисия до Международната космическа станция, полетът на всеки нов кораб предстои да бъде одобрен от международните партньори. Те трябва да са убедени, че корабът е безопасен за орбиталния комплекс. По данни на сайта Спейсфлайт Инсайдър, по време на обсъждането на годността на софтуера за скачване със станцията, един от партньорите e гласувал с „не“ поради опасение от колизия с МКС заради компютърна авария. 

Този партньор е Русия.

Въпросното скачване на „Крю Драгън“ с МКС е предвидено да се случи на 3-ти март в 10:30 ч. българско време. Корабът ще остане прикачен към станцията до 8-ми март, когато ще бъде отделен от орбиталния комплекс и ще се завърне на Земята посредством парашутни системи. 

Доколко оплакванията на Русия за безопасността на „Крю Драгън“ са основателни? Товарните космически кораби като руския „Прогрес“ притежават независими резервни системи за прекратяване на процедурите по скачване в случай на сериозна повреда на компютъра, която застрашава МКС от колизия. „Крю Драгън“ е различен кораб – той има единична компютърна система, на която обаче отделните й компоненти имат резервни такива. Руснаците питат защо това е така, а не са две отделни компютърни системи. 

Разбира се, Русия има право да изразява становище по въпросите за безопасността, тъй като е партньор на Международната космическа станция. Действително обаче при наличие на резервни компоненти в единичната компютърна система на СпейсЕкс, шансът за авария е пренебрежимо малък.  

Иначе поведението на руснаците може да има по-просто обяснение – те са притеснени относно предстоящия полет на „Крю Драгън“, защото в случай че мисията му е успешна, техният монопол върху доставката на астронавти до Международната космическа станция ще приключи, следователно просто използват случая, за да отложат полетите на американските кораби възможно най-дълго. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/