Типове сватбени тържества и какъв тип сватба ще изберем

1
226
Добави коментар
studioplovdiv
studioplovdiv

Типове сватбени тържества и какъв тип сватба ще изберем

Навярно всички от бъдещите младоженци си задават въпроса: „Как да организирам своята сватба“ дали да е традиционна, дали да е малко по-различна, дали да не е комбинация между първите две ? В тази статия, ние от Studio Plovdiv ще се опитаме на кратко да ви представим типовете сватби, според нашето виждане.

 1.Традиционна сватба

Традиционната българска сватба ( в днешни времена ) протича по следния начин. Обикновено започва с младоженеца в сегашния му дом или бащината къща, събирайки се с приятели, роднини, след това взимане на кумове, почерпки с гостите. След всичко изброено, тръгваме към булката. Тя от своя страна също е в бащината къща, в която е отгледана. Пак са поканени приятели и роднини в очакване на бъдещия съпруг (младоженец). Обичаите, които следват, след като младоженеца се появи са различни в зависимост от областта на републиката. В някои области пълнят питка с паричка, в други младоженеца пълни обувка с пари, докато стане удобна за дамата, а в трети дори и двете. След това извеждане на булката от баща й  или от брат й  или просто близък до семейството мъж. Следва подписване, църковен брак и след всичкото това ходене, шофиране, търсене на място за паркиране, танцуване остане енергия и свободно време, ние от Студио Пловдив Ви отделяме за кратък отдих и сватбена фото и видео сесия.

Обичайният избор на локация за сватбеното тържество е голям. Леснодостъпен ресторант с място за паркиране, така че гостите да могат лесно да намерят и да паркират превозните си средства. От там нататък всичко продължава по реда си, напитки, снимки с гости, посрещане на младоженците, захранване, ритане на менче, първи танц, кумска реч, ръченица, букет, жартиер, сватбена торта.

Недостатъците на такъв тип сватби са много. Твърде много стрес, натоварване и изразходване на енергия от страна на младоженците. Шофирането в големи градове, като София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и търсенето на паркомясто, допълнително натоварва младоженци, приятели и роднини, които са поканени на събитията преди ресторанта.

Като предимства можем да кажем, че е малко по-бюджетен вариант от колкото затворен тип сватба ( в комплекс). Липсва ангажимента по настаняване на гостите, които не живеят близо до сватбената локация.

традиционна сватба

 2. Модерна сватба – тип затворен комплекс (в които всичко се случва на едно място)

Екипът на Studio Plovdiv фото и видео заснемане горещо препоръчва този тип сватби. Тъй като този тип сватби, все повече набира популярност в скъпата ни родина се появяват все повече комплекси, които се специализират в организацията на такъв тип сватбени събития, като: „Black sea rama, ЯЕВ, Мавруда, Естера, Сватбен дом Водолей, Вила Тракия, Царско село, Аглика Палас, Сикрет Гардън“ и много други, които ще опишем за вас бъдещите младоженци в следващата ни статия „Сватбени локации“.

Тук нещата се случват изключително спокойно. Младоженеца е с най-добрите си приятели и купонясват в бара на басейна или просто навън, докато булката е в ръцете на гримьора или фризьора и най-добрите си приятелки, пиейки шампанско по халати. Случвало се е дори младоженеца с цялата си компания да се къпят в басейна на комплекса почти до последния момент преди обличане. Енергията и емоцията у хората, когато са отпуснати и не бързат за поредното разтакаване и шофиране е толкова истинска и лека, че ни кара да снимаме без прекъсване. Гостите на младоженците се забавляват, точно както и е наименованието на самото събитие „Сватбено тържество„.  На тържество се забавляваме останалото е ангажимент. И логично, колкото по-малко ангажименти имаме, толкова повече се забавляваме.

Можете да правите всичко, което ви доставя удоволствие на вашето сватбено тържество. Дори, както сме имали такива моменти в миналото, булка да вземе младоженеца. Всичко е позволено. Може спокойно да се организира взимане на любимата от нейната стая, дори и извеждането й от нейния баща.

Този тип сватби предразполага към повече време за артистична сватбена сесия и следователно продукта, който след сватбеното събитие ще е по-богат от към кадров и арт материал.

Продължаваме с изнесен ритуал, снимки от високо и само красиви моменти.

Недостатъци: Няма

модерна сватба

 

 3. Бар Сватба

За съжаление по нашите балкански географски ширини този тип сватби е почти неизвестен. Започва с коктейл, на който гостите се събират, докато младоженците се възползват от тяхната сватбена фото и видео сесия. Следва изнесения ритуал, снимки с гостите и настаняването им в наетия от вас нощен клуб. Този тип сватби се организира в големи зали или в нощни клубове, които обикновено не работят в Неделя или през летния сезон. Изключително популярни са в източна Европа и особено в майка Русия :).

Подиума или сцената (повечето клубове имат такива) се използват специално за младоженците, първи танц, танц за булката, който обикновено се изпълнява с хореография създадена от младоженеца и неговите най-добри и пластични другари:).

Преимущества: Повече време за фото и видео сесия, повече танци, повече настроение, повече емоции. Започва по-късно и завършва по-късно. Истинско парти осветление, наистина ефектно осветление.

Недостатъци: Няма

Екипът на Студио Пловдив се надяваме скоро да бъдем участници и свидетели на такъв тип сватба.

 

бар сватба

Tags: сватба,сватбени тържества, сватбен диджей, сватбено осветление, типове сватба, градинска сватба, сватбен видеооператор, сватбен фотограф, сватбена агенция, сватбена украса, сватбена рокля, украса за сватба