Транспортното министерство предлага до 400 хил. лв. глоба за телеком, нарушаващ роуминга с ЕС

1
166
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Глоби от 20 хил. до 400 хил. лв. за българските мобилни оператори, които предлагат на абонатите си по-скъпи разговори или съобщения в Европейския съюз. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, публикувани за обществено обсъждане на правителствения портал strategy.bg.

От 15 май тази година влизат в сила нови правила, ограничаващи цените за мобилни и фиксирани гласови и текстови съобщителни услуги в рамките на ЕС. Въвеждането на новата ценова регулация обхваща периода до 14 май 2024 г.

Политиката „Роуминг като у дома“ сложи край на таксите за роуминг в ЕС през 2017 г. Новото законодателство ограничава цената на обажданията до други държави от ЕС на 19 цента и на 6 цента за текстови съобщения (SMS) от 15 май 2019 г.

За тези нови правила в националното законодателство няма предвидени санкции. Именно заради това транспортното министерство предлага да се въведе глоба от 20 хил. до 400 хил. лв. за нарушаването им. Санкцията ще се прилага, когато доставчикът не активира в определените срокове новата тарифа.