Апартаменти от транспортни контейнери ще заменят виетнамските общежития в София

1
129
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Виетнамските общежития в столичния квартал „Красна поляна“ ще бъдат заменени с нови жилища, направени от транспортни контейнери. Инвестицията е на стойност 2.4 млн. лв. Изграждането им трябва да започне през следващите месеци като за начало от 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента.

„Трябва да ги направим за 160 дни. Сградата може да бъде сглобявана, разглобявана и моделирана. Ако падне необходимостта от част от сградата, тя може да се монтира на друго място. Всичко това се изпълнява в цеха. Монтират се, колкото се може повече инсталации, врати, прозорци. Целта е да остане по-малко работа на площадката”, посочи пред bTV арх. Румен Първанов, управител на фирмата изпълнител.

„Даваме нов живот на нещо, което  при всички случаи ще отиде за скрап. Ние ги взимаме в състояние, в което те могат да бъдат сглобени, геометрията им не е нарушена. Боядисваме ги, грундираме ги. Фактът, че са направени от специална стомана ни дава основание, че те могат да се ползват още 100 години”, допълни арх. Първанов.

Предвидено е отоплението да бъде вградено. „Климатиците са податливи на придвижване, затова решихме да е нещо, което не може да се види. Едно специално фолио под подовата настилка”, каза още арх. Паскалев.

Паралелно с изграждането на новите жилища се подготвят и промени на правилата за даване на общинско жилище. От местната администрация настоят наред с новите правила да се вдигнат и наемите.