„Булгартабак“ повече няма да бъде цигарен холдинг

1
120
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

След като през последните няколко години собствениците на „Булгартабак-Холдинг“ АД разпродадоха постепенно марките и производствените мощности, сега се преминава към нова фаза на трансформация на цигареният холдинг. От дневния ред на насроченото за 11 април Общото събрание на акционерите се вижда, че името на компанията ще бъде променено на „Български инвестиционен холдинг“ АД.

Новото дружество, чието име подсказва, че ще бъде инвестиционен холдинг, ще има и нов устав. Той обаче ще бъде гласуван на 25 април 2019 г.

Последните налични данни в Търговския регистър за акционерите в „Булгартабак-Холдинг“, които са към средата на 2018 г., показват, че основният дял от 47.75% се държи от австрийското дружество BT Invest GmbH. На 16 юли обаче „Булгартабак“ обяви, че продава този дял на две регистрирани в Лихтенщайн компании. Woodford Establishment би трябва да е придобило 33% от акциите в капитала на холдинга, а Stiga Anstalt – 14.75% от капитала.

Според официалните данни в Търговския регистър фалиралата Корпоративна търговска банка притежава 6% от капитала, а Lawand General Trading – 14%.

Преди 8 години BT Invest GmbH, тогава собственост на руската банка ВТБ, спечели търга за приватизацията на 80% от „Булгартабак“, като стойността на сделката бе 100.1 млн. лв. – с едва 100 хил. лв. над индикативната стойност, определена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).