КЗК проверява „Фантастико“ за нелоялна конкуренция

1
184
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проверка на хранителната верига „Фантастико“ заради липса на достатъчно информация за томбола с награди, организирана от компанията. Регулаторът се е самосезирал по случая няколко седмици, след като наложи глоба от 15 млн. лв. на Metro по жалба на Lidl.

От Дирекция „Нелоялна конкуренция и злоупотреба с по-силна позиция при договаряне“ към КЗК е изпратена докладна по повод организирана от търговската верига „Фантастико“ томбола под наслов „Участвай в томболата със специални награди“. Веригата е разпространявала съобщението чрез брошура в периода 08.11.2018 г. – 14.11.2018 г.

От КЗК съобщават, че участието в играта е ставало чрез регистрация на касова бележка – „Регистрирай касова бележка и можеш да спечелиш страхотни награди от Фантастико“ „5 х Зимни, семейни, едноседмични почивки в България, 10 х Смартфон APLLE IPHONE 8, 64 GB MQ6J2 и 100 x ваучери за пазаруване на стойност 50 лв. във Фантастико“ „Период на промоцията 01.11.2018 г. – 30.11.2018 г. Виж повече на www.fantastico.bg“.

Според антимонополната служба в томболата се предоставят привлекателни награди, а в условията, публикувани на интернет страницата и в процесната брошура липсва съществена за потребителите информация, свързана с правилата за участие в томболата и начина на спечелване на наградите.

КЗК смята, че това поражда основателни съмнения за действия в противоречие с добросъвестната търговска практика по смисъла на глава VІІ от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) – „Забрана за нелоялна конкуренция“.

Образуваното от КЗК производство за проучване на евентуално извършени нарушения по ЗЗК е срещу предприятията, управляващи търговската верига Фантастико – „Евро Харт“ ЕООД, „Винтерко-БГ“ ЕООД, „Ван Холдинг“ ЕООД, „Европа-ВН“ ЕООД, и „ДАР Г.Н.“ ООД.